Лечение на глисти с природни средства

Чревните паразити са много разпространени. Те причиняват болестни състояния, които трябва да се познават и своевременно да се лекуват. Червата се поселяват 2016-08-08T16:17:17+00:00 Здравни Статии

Чревните паразити са много разпространени. Те причиняват болестни състояния, които трябва да се познават и своевременно да се лекуват. Червата се поселяват от различни видове паразити: дребни кръгли червеи (глисти) острили, дълги глисти (аскари),тении говежда, свинска, рибна; плоски червеи метили.

 

Понякога в корема се усещат колики, появява се запек, който може да се редува и с диария. Около ануса може да се появи сърбеж, особено при острици. При тении болният изкарва с изпражненията отделни членчета, приличащи на пихтиеобразни бели ципи. Вследствие на токсично въздействие върху организма болният става нервен.

 

Повечето от глистите влизат в човека като глистни яйца било с храната, главно немити зеленчуци, било чрез немити пръсти, по които са се залепили яйцата. Затова винаги е добре зеленчуците да се измиват с много вода, а след това да се потопят в по-дълбок съд със силен солен разтвор (на 1 л вода 3 супени лъжици сол), или пък оцет, и то в продължение на 10-20 секунди, защото водата само ги измива, а соленият разтвор и оцетът унищожават яйцата на глистите. След това те отново леко се изплакват с чиста вода. Също и ръцете преди ядене да се измиват добре с вода и сапун.

 

При дребните глисти (острици) – болният се оплаква от чести стомашни разстройства (болки в корема и гадене), виене на свят, главоболие, слабост. Често има силен сърбеж и горещина, особено вечерно време, около задния проход и слюнкотечение. В изпражненията му се намират описаните глисти.

 

Чистотата е първото условие. Освен това вечер преди лягане в продължение на 10 дни на болния да се правят клизмички (36 градуса) с 250 г топла вода, засилена със следната смес: по 1 ч.л. счукан чесън, сол и оцет (за юноши над 13 години и възрастни по 1 супена лъжица) изцежда се и се прави клизмата. След изхождането по голяма нужда анусът се измива с топла вода и сапун и се поставя компрес на корема от 23 бархетни парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре вестник и вълнен пояс.

 

Държат се цяла нощ. Добре е след коремния компрес на болния да се даде да изпие 12 супени лъжици отварка от пелин (листа и цвят): 1 супена лъжица се запарва в 250 г вряща вода и се вари 5 минути. Като изстине, се прецежда.
Ако болният има апетит, да взема мляко с разбъркана в него каша от 100 г семки от тиква (предварително обелени) или пък варена ръж с мед, но без хляб.

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com