Лисича опашка

Лисича опашка

Lythrum Salicaria L.   Сем. Lythraceae – Блатиеви

 

блатия, върбица, върболист, маясъличе

 

ОПИСАНИЕ: Блатията е многогодишно тревисто космато растение. Коренището е  късо, вдървеняло. Стъблото е до 1 м високо, 4-6 ръбесто, покрито, както листата, с трихоми. Листата са със сърцевидна основа, ланцетни, приседнали, долните срещуположни, обикновено по 2, но понякога и по 3 в прешлен, а горните са последователни, продълговати или продълговато-ланцетни, също сърцевидни при основата си. Приличат по форма на листата на върбата. Цветовете са събрани по много прешлени в пазвите на горните прицветни листа. Чашката е 6-листна, сраснала в тръбица. Венчето е съставено от 6 червени, червенолилави или розови листчета прикрепени към ръба на чашечната тръбица. Тичинките са 12, с тъмночервени дръжки и със сиви прашници. Плодникът е съставен от 2 плодолиста. Плодът е разпукваща се надлъжно на две кутийки. Цъфти от юни до есента. Полиморфен вид.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Из умерените области на северното полукълбо, в Европа –  на север до Шотландия и Скандинавия, в Балканския полуостров. У нас се среща из храсталаците и край вади, канали, малки рекички, около канавките, по влажните горски поляни, долчинки и другаде в цялата страна до 1000 м надморска височина.

 

ДРОГА: Връхните стъблени части

Съдържат дъбилни вещества – 5-10%, слуз пектин, малко етерично масло, каротин, смоли, един флавон, восъци, тлъсто масло, органични киселини, техните соли и др. Семената съдържат един алкалоид и глюкозида литрарин, надземните части – глюкозида саликарин и следи от етерично масло, цветовете – флавоноиди. Установена е антибактериална активност на дрогата.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Адстригентно и противовъзпалително.

Използва при диарии, дизентерия, хроничен стомашен и чревен катар, при стомашни и чревни колики и хемороиди: 2-3 супени лъжици ситно счукана или смляна дрога се залива с 0,5 л вряща вода, като след изстиване запарката се прецежда и се изпива за 2 дни. В руската народна медицина се използва при стомашни колики, маточни кръвотечения, за къпане на изтощени деца.

Сокът от растението се използва за импрегниране на рибарските мрежи – те не гният и стават трайни и здрави. Отлично медоносно растение. Красиво декоративно растение.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia