Листа от мента – ползи за здравето и лечебни свойства

Ментовите листа са богати на мощни антиоксиданти под формата на някои важни витамини като витамин А, витамин B-6, витамин С, витамин ... 2014-12-05T23:30:41+00:00 Здравни Статии

Нека първо да разгледаме какви полезни вещества съдържат листата.

 

Ментовите листа са богати на мощни антиоксиданти под формата на някои важни витамини като витамин А, витамин B-6, витамин С, витамин Е, витамин К, бета каротин, фолиева киселина и рибофлавин.

 

Полезните минерали, съдържащи се в ментата са калций, желязо, калий, магнезий и манган.
Всички тези витамини и минерали превръщат листата на ментата в незаменимо оръжие срещу различни болестни състояния на организма, ето, кои са те:

 

1. Ментовите листа стимулират храносмилането – една от най-важните функции на листата е поддържането на храносмилателната система чрез активиране на слюнчените жлези и храносмилателни ензими. За най-добри резултати, използвайте ментов чай. Освен това, листата са също ефективни за облекчаване на коликите и на стомашно-чревни проблеми.

 

2. Листата понижават високото кръвно налягане – наличието на калий, в листата от мента помагат за понижаване на кръвното налягане и за регулиране честотата на пулса.

 

3. Облекчават всякакъв вид болки – лечебната мощ на листата от мента повлиява различни видове болка, като болки в мускулите, главоболие и дори болки в корема.

 

За да отпуснете мускулите на краката си, в една чаша морска сол, добавете зехтин около 1/3 чаша и 6-8 капки етерично масло от мента, с получената смес масажирайте краката си 5 – 10 минути и изплакнете след това. Тази смес е много ефективна за облекчаване на болките в мускулите.

 

4. Листата от мента помагат при гадене – ако ви се гади, просто вдишайте няколко пъти от свежия аромат на етерично масло от мента или пък помиришете свежи ментови листа.

 

5. Ментата премахва депресията – чаша чай, приготвен с пресни зелени листа от мента е всичко, което ви трябва за да се преборите със стреса и депресията. Ето как може да си приговите чая от мента:

 

Всичко, от което се нуждаем, е една чаша вода и 5-6 листа от мента. Сварете листата в продължение на 5 минути. Наслаждавайте се на освежаваща чаша ментов чай и се отървете от вредните токсини, които могат да причинят различни здравословни проблеми. Този чай помага и за пречистване на кръвта.

 

6. Листата от мента облекчават симптомите при запушен нос – аромата на тези прекрасни листа е ефективен при затруднено дишане свързано с различни заболявания на дихателните пътища.

 

За пациенти с астма ментата работи като лекарство и осигурява спокойна дишане; това е една от причините, поради която той е широко използван за инхалации. За мигновенно облекчение при запушен нос, добавете 4-5 листа от мента във вряща вода и вдишвайте парата.

 

 

Източник: en.wikipedia.org; www.food.com; www.botanical-online.com;
Източник снимка: Praisaeng.freedigitalphotos.net