ЛОШ ДЪХ В УСТАТА

Лошият дъх в устата може да е признак на някакъв здравословен проблем.

 

 

ЛОШ ДЪХ В УСТАТАЛайка(Matricaria chamomilla) – употребява се за гаргара при различни възпалителни процеси в устната кухина и при лош дъх в устата.Една супена лъжица сухи цветове от лайка се заливат с 200 мл вода. Прецежда се и след като изстине се прави гаргара.

 

 

 

 

ЛОШ ДЪХ В УСТАТАДъб(Quercus robur) – използва се разредена с вода (1:1) студена настойка за жабурене след хранене, преди излизания и др.

 

 

 

 

 

 

ЛОШ ДЪХ В УСТАТАГорска ягода(Fragaria vesca) – прилага се като отвара – изстинала и прецедена (3 г листа и 400 мл вряща вода), за жабурене, гаргари няколко пъти на ден след хранене.

 

 

 

 

 

ЛОШ ДЪХ В УСТАТАВърбинка(Verbena officinalis) – сварени във вода стръкове от растението се използват за гаргари няколко пъти на ден(2 супени лъжици дрога, варена с 500 мл вода 5 минути).

 

 

 

 

 

ЛОШ ДЪХ В УСТАТАПелин обикновен(Artemisia absinthium) – препоръчва се употребата на стръковете (1-2 чаени лъжици за вряща вода – жабурения 4-6 пъти дневно). Запарката се охлажда и прецежда.

 

 

 

 

 

ЛОШ ДЪХ В УСТАТАБяла елша(Alnus incana) – прилага се под форма на изстинала и прецедена отвара от листа – за жабурене (20 г нарязани листа се варят 20 минути в 500 мл вода, прецежда се и се охлажда).

 

 

 

 

 

ЛОШ ДЪХ В УСТАТАМента (Mentha piperita) – употребява се като прецедена и изстинала запарка(супена лъжица ментови листа и 500 мл вряща вода след накисване 1 час) – за плакнене на устата.