Луда краставица

Луда краставица

Ecbalium elaterium L. Сем. Cucurbitaceae – Тиквови

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение с вертикален вретеновиден корен. Стеблото 15-60 см дълго, стелещо се, с къси възходящи разклонения, покрито с къси груби четинки. Листата широко триъгълни до копиевидни, на дръжки 2-13 см дълги, отгоре тъмнозелени, отдолу сивозелени, гъсто късо грубо влакнести. Цветовете еднополови еднодомни, в пазвите на листата. Плодът продълговато яйцевиден сивозелен, гъсто четинесто влакнест, отделящ се рязко от дръжката и изхвърлящ многобройните семена под налягане. Цъфти май-юни.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте по песъкливи и буренливи места. Разпространено по Черноморието и на места в Дунавската равнина, Тракийската низина и др.

 

ДРОГА: Неузрелите плодове

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Драстично очистително, външно – ревулсивно.

Лудата краставица от дълбока древност се е използвала като силно очистително и обезводняващо средство. Приета вътрешно, тя причинява мощен пургативен ефект и диария.

В малки дози дрогата е използвана при жълтеница, отоци и набиране течност в телесните кухини.

Външно се прилага като ревулсивно средство при ревматизъм, ишиас, невралгии.

Растението е отровно, вътрешно трябва да се прилага в много малки количества, но е необходимо внимание и при външното му приложение, тъй като при  предозиране могат да се получат разязвявания на кожата.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia