Лук кромид

Лук кромид

Allium cepa L. Сем. Liliaceae – Кремови

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Луковицата сплеснато кълбовидна. Стеблото изправено, 30-80 см високо, кухо, месесто. Листата 4-9, приосновни тръбести заострени. Цветовете многобройни, в гъст кълбовиден сенник на върха на стеблото, понякога примесени с луковички. Околоцветните листчета 6, продълговати, тъпи, бели със зелена жилка. Плодът кълбеста кутийка. Семената черни, триръбести. Цъфти юли – август.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:Отглежда се нашироко в цялата страна като зеленчуково растение. Културен вид, произхожда от Централна и Западна Индия.

 

ДРОГА: Луковицата. Лукът е богат на витамин С и на витамин В1.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Антиатероматозно, подобрява храносмилането. Народната медицина използва лука като противодиабетно средство, като глистогонно средство, външно при натъртвания, ухапвания от пчели и оси и за ускоряване съзряването на абсцеси, при измръзвания и пресни изгаряния, против лунички по лицето и при хрема. За профилкатика и лечение на атерсклероза – смес по равни части от пресния сок от лук с мед по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти дневно. При атеросклероза, като диуретично средство, при диабет и за подобряване на храносмилането: 2-3 ситно нарязани луковици се заливат с 2 чаени чаши хладка вода, оставят се да престоят 7-8 часа, прецеждат се и настойката се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене. За ускоряване съзряването на абсцеси се използва налагането с кашица от лук и мляко или с печен лук. Като противооткашлечно и отхрачващо средство се употребява лук с мед, лук, пържен в краве масло или сварен с мляко. Прясно приготвена кашица от лук действа благоприятно при измръзвания на крайниците и при пресни и нетежки изгарания. Пресен сок от лук се употребява за лечение на язвички по устната лигавица. Прясно приготвена кашица от лук, поставена в марля, ускорява очистването на гнойни рани и язви и подпомага тяхното заздравяване.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” чл.-кор.проф. д-р Веселин Петков София.
Снимка: bg.wikipedia/ fir0002 | flagstaffotos.com.au