Люцерна – здравословни ползи и причини защо трябва да я включим в менюто си

Думата "люцерна" идва от арабската фраза, ал-FAC-facah, което означава "баща на всички храни." Очевидно е, че люцерната е изключително ... 2015-07-16T10:23:14+00:00 Здравни Статии

Думата „люцерна“ идва от арабската фраза, ал-FAC-facah, което означава „баща на всички храни.“ Очевидно е, че люцерната е изключително питателна храна. Дълбоката кореновата система позволява на растението да усвоява повече хранителни вещества от почвата.

 

Листата на люцерната съдържат важни витамини, включително целия спектър витамините от Б-групата, витамин A, витамин Д, витамин E и витамин K. Листата на люцерната са отличен източник на желязо, ниацин, биотин, фолиева киселина, калций, магнезий, фосфор и калий. Люцерната е източник на хлорофил. В сравнение с други растения, люцерната е с много високо съдържание на протеини и аминокиселини. Това растение може да се включи в различни салати или супи, освен това може да си направите чай от нея.

 

Листата на люцерната може да използват за храна или да се приемат под формата на хранителна довабка. Те имат редица здравословни ползи, но едни от най-важните са стимулиране на имунната система и подобряване на кръвообращението.

 

Традиционната китайска медицина е използвала листата на люцерната за стимулиране на апетита и облекчаване на язви. Индийската аюрведи1на медицина е използвала листата за справяне със задържането на вода в организма, артрит и язви.

 

Люцерната е била използвана и ценена по целия свят в продължение на векове. Ето някои от най-важните здравословни ползи на люцерната:

 

– Пречиства пикочните пътища
– Пречиства кръвта и черния дроб
– Има силно алкален ефект върху тялото, което води до намаляване на киселинността в организма
– Подобрява чревната перисталтика и подобрява работата на стомащно-чревния тракт
– Ефективна при запек
– Съдържа високи нива на ензими, които стимулират храносмилането и помагат за по-пълното усвояване на хранителните вещества.
– Понижава “лошия“ холестерол и намалява риска от образуването на атеросклеротични плаки
– Поддържа здравословни нива на кръвната захар, особено когато се приема с манган
– Поддържа здравето на хипофизната жлеза

 

Люцерната е безопасна, ако се консумира от здрави хора, но има ситуации, в които е необходимо повишено внимание, когато се включва в ежедневната диета. При някои хора се наблюдава  стомашно неразположение. Хората с автоимунно заболяване или рак, който е причинен от дисбаланс на хормоните, трябва да избягват люцерната. Бременните жени и хората с подагра трябва също да избягват люцерната.

 

Консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате люцерната във вашето меню ако приемате лекарства или пък имате автоимунно заболяване.

 

Приемайте люцерна в умерени количества (80-120 грама дневно), тъй като може да причини увреждане на червените кръвни клетки в организма.

 

 

Източник: www.besthealthmag.ca; www.homeremediesweb.com; www.herbwisdom.com
Източник снимка: www. corlandseeds.ca