Магарешко мляко – здравословни ползи

Магарешкото мляко се е използвало в древен Египет като лекарствено и козметично средство. Този вид мляко е почти идентично с майчиното .... 2015-08-23T21:41:43+00:00 Здравни Статии

Магарешкото мляко се е използвало в древен Египет като лекарствено и козметично средство. Този вид мляко е почти идентично с майчиното мляко. То не съдържа много протеини и мазнини, но е богато на лактоза.

 

Магарешкото мляко се е използвало като заместител на майчината кърма в началото на 20 в. Изследвания са показали, че това мляко може да бъде използвано като заместител на кравето мляко при деца, които са алергични към протеините в кравето мляко.

 

Магарешкото мляко е богато на витамини и антибактериални агенти, които са 200 пъти по-активни от тези в кравето мляко. Освен това съдържа антиалергени, които облекчават симптомите при псориазис, екзема, астма и бронхит.

 

Въпреки многобройните здравословни ползи, няма как да си купим магарешко мляко от магазина поради няколко причини:

 

1. Малкото количество мляко, което може да се осигури на ден от едно магаре, което се равнява на около 300 мл.

 

2. Високата цена – магарешкото мляко може да се продава на цена от 25 евро за литър и дори по-скъпо в райони на Европа.

 

Магарешкото мляко е богато на казеин, албумин, витамин А, Б1, Б2, Б6, Д и витамин Е. То съдържа в големи количества витамин С и също калций, магнезий, фосфор, желязо и цинк. Благодарение на разнообразният си състав, магарешкото мляко е изключително използвано в козметиката като средство, което забавя процесите на стареене, овлажнява и възстановява кожата.

 

Магарешкото мляко е изключително подходящо за хора с много чувствителна кожа. Възстановяващият ефект на това мляко се дължи на съдържащите се протеини, фосфолипиди и серамиди (церамиди).

 

Уникалните свойства на млякото се дължат на начина по който се получава. Например кравето мляко съдържа повече бактерии поради ферментацията, която се извършва в стомаха на кравата за разлика от магарешкото мляко. То съдържа специфични ензими (лактоферин, лизозим), които притежават мощна антибактериална активност.

 

 

Източник: www.en.wikipedia.org; www.dailymail.co.uk; www.donkeymilkbeauty.com/
Източник снимка: www.pixabay.com