Магнезий – предупредителни симптоми при недостиг

Една от основните причини за този всеобхватен недостиг на магнезий се в крие в изчерпването му в почвата, оттам в растенията, следователно месото на животните, които се хранят с 2016-05-16T19:54:51+00:00 Здравни Статии

Недостигът на магнезий е широко разпространен проблем и някои оценки показват, че над 90% от нас страдат от този проблем. Магнезият е отговорен за повече от 300 биохимични реакции в тялото и въздейства върху кръвното налягане, метаболизма, имунната функция и много други аспекти на здравето.

 

Някои експерти твърдят, че недостигът на магнезий е най-големият проблем за здравето в днешния забързан свят.

 

Една от основните причини за този всеобхватен недостиг на магнезий се в крие в изчерпването му в почвата, оттам в растенията, следователно месото на животните, които се хранят с тези растения също ще бъде с ниска концетрация на магнезий. Използването на химикали като флуорид и хлор във водоснабдяването прави магнезият по-малко достъпен във водата, тъй като тези химикали могат да се свързват с магнезия.

 

Други вещества, които много от нас консумират ежедневно, като кофеин и захар, също нарушават баланса на магнезий в организма. Същото прави и стресът.

 

Ето кои са най-характерните симптоми при магнезиев дефицит:

 

1. Тревожност и депресия – има много изследвания, които показват, че недостигът на магнезий може да има огромно влияние върху психичното здраве.

 

2. Високо кръвно налягане / хипертония – това е може би един от най-добре изследваните симптоми свързани с недостигът на магнезий. Едно проучване на Харвард сред 70 000 души, е установило, че приемът на магнезий оказва благоприятно влияние върху сърцето и се наблюдава понижение на кръвното налягане.

 

Проучването показва доза-зависимо понижение на кръвното налягане в резултат на приемането на магнезий.

Магнезий - предупредителни симптоми при недостиг

3. Хормонални проблеми – по-високите нива на естроген или прогестерон в тялото на жената, означават по-ниски нива на магнезий. Това също е част от причината, поради която бременните жени изпитват повече мускулни крампи на краката. Жените забелязват повече от тези мускулни оплаквания през втората половина на месечния им цикъл, когато нивата прогестерон / естроген са по-високи и магнезият е изчерпан.

 

Шоколадът е отличен източник на магнезий и се смята, че желанието за шоколад може да е признак на недостиг на магнезий.

 

4. Липса на енергия – магнезият е необходим елемент при отделянето на енергия в организма. С други думи, недостигът на магнезий буквално ще остави клектите без енергия. Това ще доведе до отпадналост, липса на желание за каквато и да е активност и умора.

 

5. Проблеми със съня – недостигът на магнезий има драстично въздействие върху качеството на съня, но за наша радост подобряването в качеството на съня се забелязва веднага след като започнете да приемате магнезий.

 

6. Калцификация (втвърдяване) на артериите – въпреки, че това не е симптом, които се появява веднага в резултата на недостиг на магнезий, той може да бъде един от най-опасните. Калцификацията на артериите поради ниските нива на магнезий може да доведе до коронарни проблеми като инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Източник: www.ancient-minerals.com; www.ancient-minerals.com; https://en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com