МАЗНА КОЖА НА ЛИЦЕТО

Тя се дължи на хиперфункцията на мастните жлези. Наблюдава се най-често по време на пубертета.

 

 

1. Билкова парна баня при мазна кожа на лицето:

 

Препоръчвана и прилагана е следната смес: розмарин, градински чай, лайка, липов цвят, листа от мента, дъбови кори, плодове от див кестен, листа от върба и бреза – по равни части. Взема се 1 супена лъжица от билките, поставя се в широк метален съд с вода и се оставя да заври. При започнало изпарение лицето се доближава на около 20 см от съда – прави се парна баня.

 

2. Билкови маски при мазна кожа на лицето:

 

От бадеми: Вземат се по равни части лайка, липов цвят, бъзов цвят и борови връхчета. С 2 супени лъжици от тази смес се приготвя отвара. Една супена лъжица бадеми се попарват с 50 мл от отварата, прибавя се 1 чаена лъжичка брашно и половин чаена лъжичка мед. Получената кашица се налага топла върху лицето и след 30 минути се измива с топла и веднага след това – и със студена вода.
От банани: Един банан се размачква добре, прибавя се 1 чаена лъжичка лимонов сок. Сместа се нанася за 20 минути на лицето, след което се измива с хладка вода.
От ябълки: една-две ситно настъргани ябълки се размесват с разбит яйчен белтък. От сместа се намазват лицето и вратът, след 20 минути се измиват с хладка вода.

 

3. Билкови лосиони при мазна кожа на лицето:

 

От мащерка: две супени лъжици билка се накисват 1 час в 200 мл вряла вода. Прецедена и изстинала, течността се използва за втриване на кожата на лицето 1 път на ден.
От метличина: 50 свежи цветове се заливат с 500 мл вряща вода, накисва се 1 час; след прецеждане и изстиване се обмива лицето 1 път на ден.
От магданоз: 20 г свеж магданоз се залива с 500 мл вряла вода, накисва 1 час; прецедена и изстинала, запарката се използва външно.
От розмарин: Две супени лъжици билка се накисват 1 час в 300 мл вряла вода; използва се външно, оставя се да се охлади след прецеждане.