Майска латинка

Майска латинка

Tropaeolum majus L.   Сем. Tropaeolaceae – Латинкови

 

латинка, латина, венедик, френче

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение. Стъблото е сочно, до 1 м дълго, разклонено, стелещо се, а понякога увивно. Увивните растения достигат до 3-4 м дължина. Цялото растение е голо. Листата са щитовидни, почти кръгли, с лъчисто главно жилкуване, светлозелени, последователни, на гъсто разположени на дълги дръжки по стъблото. Цветовете са по форма неправилни, единични, сравнително едри, разположени на дълги дръжки, различно обагрени: жълто-оранжеви, червено-розови, рубиненочервени, наподобяващи малък шлем, откъдето е произлязло латинското наименование на растението (topaeolum – шлем). Чашката е 5-листна, жълтозелена, двуустна, с дълга извита шпора. Венчето е оранжево-жълто , 5-лиснто, несраснало, с червени надлъжни жилки. Венечните листа не са еднакви. Тичинките са 8. Плодникът е от 3 плодолиста с 3-гнезден горен яйчник. Плодът е сух, разпадащ се на 3 дяла, всеки с по едно зърно. Цъфти през лятото продължително време.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Латинката произхожда от Перу и Колумбия, откъдето е разпространена в Европа и у нас. У нас се отглежда като декоративно растение из градините, гробищата, за украса на балкони, прозорци и др., в цялата страна.

 

ДРОГА: Цъфтящите стръкове.

Дрогата съдържа тиоглюкозида тропеолин (най-много в семената), който при ензимна хидролиза отделя етерично масло. Съдържа още танини и други, още неуточнени съставки. Неузрелите плодове на растението съдържат значително количество витамин C. Установено е, че свежите листа съдържат до 465 мг витамин C и се препоръчва като витаминна салата. Тоталното каротиново съдържание е 1850 гами на 1г сухо тегло. Установено е, че дрогата съдържа в надземната си част 0,06%, алкалоиди, като това количество по време на цъфтене се покачва до 0,11%. Надземните части на възрастните растения (стъблата и листата) съдържат изокверцитрозид и кверцетол-3-глюкозид и една киселина от хлорогеновата група.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: противовъзпалително и бактерицидно

Латинката отдавна се използва като средство за лекуване на рани. Установено е,че при нормално хранене с латинка във вид на салата се поемат в организма силно действащи антибиотици с  много голям спектър на действие. Действащите съставки на латинката са 10 пъти по-активни от синтетичното бензилсинапено масло и се проявява даже при разреждане от 1:25 000 000. У нас служи в малки дози като средство при бронхиален катар. Външно като средство против косопад: по 100 г смачкани пресни листа от латинка и от гръцка коприва заедно с 10 г на ситно  стрито коренище от прозориче и се заливат с 500г 90% спирт; кашата се оставя да кисне в продължение на 15 дни при чести разклащания, след което се прецежда през филтър. Получената тинктура се парфюмира и се втрива в кожата на главата след измиване на косата през ден. Да се пазят очите.

Едно от най-старите  декоративни растения. Развива се, цъфти и плодоноси почти през цялата година.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia