Макадамия – източник на мазнини, които предпазват здравето ни

Съществуват 9 вида макадамия, от които 7 са отровни и 2 ядивни. Австралийските аборигени я познават от хилядолетия. Макадамията .... 2014-11-24T09:53:47+00:00 Здравни Статии

Съществуват 9 вида макадамия, от които 7 са отровни и 2 ядивни. Австралийските аборигени я познават от хилядолетия. Макадамията е най-калоричната ядка заради високото съдържание на мононаситени мазнини – около 720 ккал в 100 грама.

 

Въпреки това редовната консумация на 20-30 г макадамия дневно може да доведе до около 8% намаляване на мазнините в организма.

 

Ето, с какво тези екзотични ядки са полезни за здравето ни:

 

1. Те са богати на здравословни мононенаситени мазнини, които имат защитно действие върху сърцето. Причината е, че тези мазнини намаляват нивто на „лошия“ холестерол и триглицеридите и предпазват артериите от запушване.

 

2. Хората обикновено избягват консумацията на  макадамията мислейки си,  че пълни с вредни мазнини и холестерол. Това е мит, които само заблуждава повечето от нас. Всъщност, мононенаситените мазнини, които се намират в тези ядки ни помагат да изгорим излишните килограми.

 

Макадамията е богата на палмитолеинова киселина и омега -7 мастни киселини, които подтискат апетита и регулират изгарянето на излишните мазнини.

 

3. Ценната ядка съдържа жизненоважни минерали:

 

фосфор – той е много важен за минерализацията на костите и зъбите, за метаболизма и транспортирането на хранителните вещества

– калций – той е основен елемент при формирането на зъбите и костите

– манганът в макадамията помага на организма да депозира нова костна тъкан, така че скелетът остава силен и здрав с напредване на възрастта

 

4. Макадамията е богата на белтъчини – те са градивните елементи за нашите мускули и съединителна тъкан. Белтъчините са основен компонент, който ни поддържа здрави и устойчиви на различни вредни въздействия на околната среда. Полезни са също за поддържането на здрава коса, нокти и кожа.

 

 

Източник: www.bg.wikipedia.org; www.myhealthytips.com;
Източник снимка: SOMMAI/freedigitalphotos.net