Как се променя зрението при макулна дегенерация

Това заболяване се причинява от увредени кръвоносни съдове, които отделят течност или кръв в областта на макулата. Макулата ни позволява да 2014-08-21T06:51:50+00:00 Здравни Статии

Определение:

Това е хронично заболяване, което води до загуба на централното зрение.

 

Това заболяване се причинява от увредени кръвоносни съдове, които отделят течност или кръв в областта на макулата. Макулата ни позволява да видим обектите с големи подробности. Мократа макулна дегенерация е единия от двата вида макулни дегенариции. Другият вид – сухата макулна дегенерация се среща по- често, но е по- леката форма от двата вида макулни дегенерации. Мократа макулна дегенерация винаги започва като суха макулна дегенерация. Ранното откриване на заболяването е много важно за забавяне прогресията на заболяването.

 

Симптоми:

 

1. нарушения в зрението – например прави линии ги виждате на вълни или прекъснати, предметите пред вас ви се виждат по- малки отколкото са.
2. отслабено централно зрение
3. намален интензитет и яркост на цветовете
4. привиждане на геометрични фигури, животни и хора при напреднала макулна дегенерация.

 

Рискови фактори:

 

1. Възраст – с напредване на възрастта, риска от развитие на макулна дегенерация се увеличава особенно след 50 години. Заболяването се среща най- често при хора над 65 години.

 

2. Наследственост – ако някои във вашето семейство има това заболяване, това означава, че риска при вас е висок да развиете болестта след определена възраст.

 

3. Тютюнопушене – повишава риска от развитие на макулна дегенерация.

 

4. Наднормено тегло.

 

5. Диета – приемането на недостатъчно количество плодове и зеленчуци също може да повиши риска от развитие на заболяването.

 

6. Високо кръвно налягане.

 

Диагноза:

 

За да постави диагноза, лекарят ще прегледа окото и ще провери за нарушения в централното зрение с помощта на решетката на Амслер. Ако имате макулна дегенерация, тогава ще виждате линиите от решетката бледи или начупени. Вашият лекар също така ще прегледа очното дъно за да види за наличието на кръв или друга течност.

 

Може да ви назначат оптична кохерентна томография – това неинвазивен метод за образна диагностика на ретината. Теста показва увреждания на ретината като например оток на ретината или кръвоносен съд в окото, които кърви. Често това изследване се използва за следене ефективността на лекарствената терапия при макулна дегенерация.

 

Лечение:

 

Прилагат се лекарства, които спират образуването на нови кръвоносни съдове в окото.
Друг начин за унищожаване на кръвоносните съдове в окото е използването на лазер. Недостатък на лазерното лечение е, че на мястото на действие на лазера остава белег. В областта на този белег зрението се губи окончателно.

 

 

Източник: www.webmd.com; en.wikimedia.org; www.ehow.com
Източник снимка: stockimages/freedigitalphotos.net