Манов мед – здравословни ползи на това произведение на природата

Мановият мед се получава от сладката течност отделяна от насекоми като листни въшки, докато смучат соковете на растенията. Тази сладка ... 2015-11-28T13:06:57+00:00 Здравни Статии

Мановият мед се получава от сладката течност отделяна от насекоми като листни въшки, докато смучат соковете на растенията. Тази сладка течност се събира от пчелите и се превръща в тъмен на цвят манов мед. Малко сортове са кръстени на източника на растенията, от които пчелите събират на Нектарът. Състава, свойствата и ползите на мановия мед, са различни в сравнение с тези на меда, получен от нектара на цветята.

 

Той е известен с различни имена при различните народи. Френски:  Les miellats, турски: Salgı balı; Немски: Waldhonig или Honigtau HÓNIG; Словенски: Gozdni med или med iz mane, италиански: Miele di bosco or Miele di melata; Испания: Miel де mielada или Miel.

 

Разлики между обикновения мед и мановия мед:

 

Състав:  мановия мед съдържа високо количество минерали, сложни захари като рафиноза и мелезитоза и аминокиселини.
Вкус и цвят: Той е по-тъмен на цвят и по-малко сладък в сравнение с обикновения мед.
Кристализация: Наличието на сложни захари предотвратява кристализацията при мановия мед. Специфичното съотношение между фруктоза и глюкоза и по-малкото количество вода го предпазват от кристализация.

 

Здравословни ползи на мановия мед:

 

1. Служи като заместител на спортните напитки съдържащи минерали и соли – поради наличието на голямо количество минерални соли, които служат като  заместител на изкуствените соли. Разтворете една до две лъжици манов мед в чаша с вода, за да получите напитка с така необходимите минерални соли от природен произход. Съдържанието на мановия мед го прави идеален за хора, които спортуват активно за възстановяване на водно-електролитния баланс.

 

2. Антибактериално действие – мановият мед служи като мощен антибиотик, поради наличието на високо съдържание на глюкозна оксидаза. Силното ензимно действие води до производство на големи количества водороден прекис, който действа срещу бактериите. В действителност, медът служи като по-силен антибактериален агент от медът манука известен със силното антибактериално действие. Като антибактериален агент мановия мед служи като идеален лек за кашлица.

 

3. Подхранва нервната система – високата концентрация на аминокиселини и минерали като кобалт, манган, цинк, фосфор и сяра помагат за осигуряването на ценни хранителни вещества за нервната система. Медът помага за подобряването на мозъчните функции. Чрез подобряване на мозъчните функции, медът помага за подобряване на интелектуалните способности.

 

4. Служи като пребиотик – олигозахаридите присъстващи в мановия мед служат като пребиотици, стимулиращи растежа на полезните бактерии в червата. Този вид мед е особено полезен, ако се консумира след лечение с антибиотици, които обикновено се използват при бактериални инфекции. Чрез подобряване на чревната флора медът помага за увеличаване на апетита.

 

5. Помага за унищожаването на свободните радикали – високата концентрация на антиоксиданти в този мед помага за отстраняване на свободните радикали и намаляване на щетите, причинени от тях. По този начин, приемът на манов мед подобрява общото здравословно състояние.

 

Как можете да познаете мановия мед:

 

Не  кристализира поради по-ниското съдържание на глюкоза.
Съдържа висока концентрация на минерали.
Притежава силен аромат с дървесен вкус и послевкус.
Тъмен цвят с лека зелена флуоресценция.
По-малко ароматен.
Гъста консистенция, медът е лепкав на допир.

 

 

Източник: https://www.organicfacts.net; www.healwithfood.org; www.honeytraveler.com
Източник снимка: www.pixabay.com