Масло от тамян – изключителни ползи за тялото ни

Тамянът (на арабски: лубан) е ароматна смола добивана от дърветата от род Boswellia и по-специално Boswellia sacra (синоними B. 2014-09-13T06:27:09+00:00 Здравни Статии

Тамянът (на арабски: лубан) е ароматна смола добивана от дърветата от род Boswellia и по-специално Boswellia sacra (синоними B. carteri, B. thurifera). Той се използва както за производството на тамян, така и в парфюмерията.

 

Маслото от тамян се счита за свято в Близкия изток и е било част от местния фолклор в продължение на хиляди години. Едно време, това масло се е считало за по-ценно  от златото и само най-заможните са го притежавали За щастие, нещата са се променили сега! Днес то се използва в редица страни за различни цели, като се започне от научните изследвания мине се през медитация  и се стигне до грижата за кожата.

 

Ето защо маслото от тамян е толкова полезно за здравето ни:

 

1. Регулира хормоналните нива и се бори с депресията – маслото от тамян се използва също за лечение на депресия, тъй като  съдържа сесквитерпени. Те стимулират лимбичната система в мозъка, хипофизната жлеза и хипоталамуса. Хипоталамусът е основна жлеза, която произвежда няколко важни хормона, като например хормона на растежа и др.

 

2. Укрепва имунната система – сложете няколко капки от маслото върху стъпалата за да стимулирате имунната система. Маслото от тамяна помага за по-бързото възстановяване при настинки и грип.

 

3. То има противораково действие – изследвания са доказали, че маслото е ефективно при ракови заболявания. Особено подходящо е при рак на пикочния мехур, при левкемия, рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на панкреаса.

 

4. Маслото придава сияещ и здрав вид на кожата ви – то помага при регенерирането на кожните клетки. Използва се при лечението на  порязвания, различни белези като например, белези от шарка и стрии.  Маслото изглажда  бръчките и забавя процесите на стареене. Можете да използвате това масло, заедно с кокосово масло всеки ден за сияйна кожа.

 

5. Подпомага храносмилането – маслото е изключително подходящо за хора  страдащи от лошо храносмилане и киселини. Лекарствата, които се използват при язви на стомаха и гастрит лекуват само симптомите, докато тамянновото масло подобрява целия процес на храносмилането и има по-добър ефект от лекарствата.  Маслото ускорява отделянето на стомашни сокове в стомаха и улеснява движението на храната през червата.

 

6. Полезно е за устната хигиена – маслото от тамян има силни антисептични свойства, което помага за лечението на редица перорални проблеми, като зъбобол, язви в устата, инфекции на устата, и лош дъх.

 

7. Помага при лечението на астма – това „свещено“ масло е чудесен домашен лек за лечение на  астма. Вдишайте масло директно от бутилката, или го разтрийте върху дланите си и го вдишвайте за да облекчите симптомите на астмата. Маслото може да се втрива по краката. Може да се прилага и върху гръбнака и гърдите за облекчение.

 

 

Източник: www.copyrightfreecontent.com; www.medicalnewstoday.com; www.bg.wikipedia.org/
Източник снимка: snotch/http://bg.wikipedia.org/