Мащерка – лечебни свойства

Мащерката е широко разпространена – от най-ниските до най-високите планински райони, по сухите, скалисти и припечни места, из пасищата, по-рядко из 2016-06-08T07:20:00+00:00 Здравни Статии

Мащерката е широко разпространена – от най-ниските до най-високите планински райони, по сухите, скалисти и припечни места, из пасищата, по-рядко из ливадите; по-широко са разпространени в предпланинските и средно високите части на планините. Използва се надземната част с цветовете.

 

Лечебни свойства:

 

1. Противогъбични свойства – най-известната активна съставка намерена в мащерката е тимолът. Това органично съединение има широк спектър на въздействие върху организма, включително способността му да унищожава гъбични и вирусни инфекции, като по този начин помага на имунната система.

 

2. Мощна антиоксидантна активност – мащерката е билката с една от най-високите концетрации на антиоксиданти. В нея се откриват антиоксидантите: фенолните съединения лутеин, зеаксантин и тимонин, всички те допринасят за неутрализиране и елиминиране на свободните радикали в организма.

 

Свободните радикали са опасни странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да причинят мутация на клетките. Тези антиоксиданти помагат за предотвратяване на оксидативния стрес и предпазват сърцето, очите и кожата.
3. Мащерката е ефективна при анемия – високата концентрация на желязо и други важни минерали в мащерката я правят отлично средство за производството на червени кръвни клетки, като по този начин се увеличава притока на кислород към основните органи и системи и крайниците в цялото тяло.

 

4. Мащерката е полезна за очите ни – наличието на каротеноиди и витамин А, в мащерката, я правят отлично средство за предпазване на зрението ви. Каротеноидите могат да неутрализират свободните радикали и да забавят появата на макулна дегенерация и катаракта!
5. Поддържа дихателната система в отлично състояние – ако страдате от бронхит, хронична астма, настинки, грипов, блокирани синуси или сезонни алергии, мащерката действа като отхрачващо и противовъзпалително средство, което премахва гъстите секрети и слузта от дихателните пътища, облекчава възпалението, облекчава дишането, и неутрализира бактериите. За да се насладите на лечебните свойства на мащерката, направете си чай от нея и подсладете с мед.

 

Нашата народна медицина препоръчва запарка от мащерка (1 супена лъжица листа и цвят се запарва в 250 мл вода и захлупено се вари 5 минути; като изстине прецежда се) срещу главоболие.

 

Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша. Приложено външно под формата на бани, действа ревулзивно, подобрява тонуса на кръвоносните съдове в кожата. При гнойни рани стимулира оздравителния процес. Особено полезни в този случай са баните с мащерка и влажните превръзки с инфуз от мащерка.

 

Прилага се като запарка при суха кашлица, спастичен бронхит, коклюш, стомашно-чревни възпалителни заболявания с колики и метеоризъм, както и външно за промивка на устната кухина и за гаргара. Запарката се приготвя, като 5 чаени лъжички ситно нарязана мащерка се заливат с 1 чаша вряща вода (доза за 1 ден); запарката се приема студена на глътки.

 

 

Източник: www.whfoods.com; www.nutrition-and-you.com; https://healthimpactnews.com
Източник снимка: www.pixabay.com