Медът ни пълен с ГМО и антибиотици

За да избегнат измирането на медоносните насекоми от болести, част от производителите пръскат кошерите си с човешки антибиотици, което 2014-07-16T22:39:35+00:00 Здравни Новини

Антибиотици, генномодифицирани организми (ГМО) и пестициди се съдържат в цели партиди мед на родния пазар, предупредиха пчелари.

 

За да избегнат измирането на медоносните насекоми от болести, част от производителите пръскат кошерите си с човешки антибиотици, което дава отражение и на крайния продукт. Така в меда попадат и се задържат синтетично създадени лекарствени молекули.

 

У нас обаче никой не контролира безопасността на сладкото вещество – проби се взимат единствено за проверка на качеството му: захари, полен и влага, обясни пред РЕПОРТЕР Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство.По думите му въпреки строгите забрани за садене на генномодифицирани организми, и това не подлежи на пряк контрол и някои земеделци нарушават закона, а пчелите събират ГМО заедно с прашеца на такива растения.

 

Пестицидите в меда пък, се дължат на нектара, който насекомите събират от култури, чиито семена са обработвани с неоникотиноиди. Това са токсични препарати, които се използват срещу вредители. Те се просмукват от семката, а в последствие – от цялото растение и всички околни насаждения.

 

Единствената лаборатория за безопасност, през която минават проби от малки количества български мед, и то само предназначения за износ, се намира в Бремен, Германия.

 

Заради дъждовете и лошото време пчелари в отделни части на страната отчитат нулеви добиви на някои видове мед, а на други видове – много ниски. В Шуменско изцяло са пропаднали три паши на насекомите – от рапица, акация и липа, обясни Даниела Челебиева от Съюза на българските пчелари. Вероятно 50% по-малко ще е тазгодишният добив на мед, прогнозират от сдружението.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: Suat Eman/freedigitalphotos.net