Мед от детелина – лечебни свойства

Медът лекува различни изгаряния на кожата - медът помага за неутрализиране на инфекцията и стимулира регенерацията на кожните клетки. Изследвания са установили, че 2016-06-26T07:40:57+00:00 Здравни Статии

Този мед се получава от нектара извличан от цветовете на детелината. 64 калории се съдържат в една супена лъжица. Този вид мед съдържат протеини в ограничено количество, калий, желязо и витамин Б. Той също така съдържа антиоксиданти, които са ефективни срещу различни заболявания.

 

Медът от детелина се използва, както като лекарство, така и като естествен подсладител с полезно влияние върху здравето на хората, за разлика от обикновената рафинирана захар.

 

Ето с какво този мед е полезен за здравето ни:

 

1. Регулира кръвното налягане – дневният прием на 1-2 чаени лъжички на мед от детелини в ранните сутрешни часове спомага за понижаване на кръвното налягане. Ползите от този мед могат да бъдат засилени с физически упражнения и добра диета.

 

2. Медът лекува различни изгаряния на кожата – медът помага за неутрализиране на инфекцията и стимулира регенерацията на кожните клетки. Изследвания са установили, че медът лекува изгарянията по-добре и по-бързо. Медът от детелини стимулира образуването на нови кръвоносни капиляри и съединителна тъкан. Той притежава антибактериално и противовъзпалително действие.

 

Мед от детелина - лечебни свойства

 

3. Медът от детелини подпомага дейността на черния дроб – консумирайте 1-2 ч.л.. мед от детелини всеки ден за здрав черен дроб. Медът елиминира развитието на злокачествени новообразования в черния дроб и подобрява перисталтиката на червата.

 

4. Този вид мед понижава нивата на ‘’лошия’’ холестерол – в суров вид, този мед помага за понижаване на холестерола. Забавя развитието на атеросклерозата, предизвикана от анормалното натрупване на холестерол в кръвоносните съдове.

 

5. Медът от детелина е ефективно средство при кашлица – медът помага за втечняване на бронхиалния секрет. Смесете 1 с.л. мед с топла вода и малко лимонов сок. Тази комбинация помага за облекчаване на кашлицата

 

6. Медът от детелина съдържа огромно количество антиоксиданти. Те намаляват окисляването на липопротеините с ниска плътност, което ограничава развитието на атеросклероза.

 

Не се препоръчва консумацията на мед от детелина от деца по-малки от 1 година.

 

 

Източник: www.wisegeek.com; www.honeytraveler.com; www.beemaid.com
Източник снимка: www.pixabay.com