Мед от кестени – лечебни свойства и здравословни ползи

Подобно на други видове мед, кестеновият мед може да се използва за ароматизиране и овкусяване на печени продукти като торти, бисквити 2015-12-21T22:33:54+00:00 Здравни Статии

Медът от кестени е характерен за Италия, добива се през месеците от май до юли. Различните фестивали, които се провеждат през есента в Италия е най-доброто място да опитате различни разновидности на този уникален мед, както и различни ястия, направени с помощта на кестени и мед, получен от тях.

 

Подобно на други видове мед, кестеновият мед може да се използва за ароматизиране и овкусяване на печени продукти като торти, бисквити и сладкиши. Лек топинг от меда върху сладолед добавя допълнителен вкус особено на този сладолед с вкус на лешник. Медът от кестени може да се добави към чай, мляко, салати, марината и др.

 

Здравословни ползи на кестеновия мед:

 

1. Медът от кестени лекува акне – антибактериалното действие на този мед го прави идеален за лечение на акне. Използвайте меда директно като маска за лице или го смесете с овесено брашно за намаляване на възпалението и за ексфолиране на кожата. Високите количества минерали като желязо, витамините B и витамин С и антиоксиданти, присъстващи в този вид мед стимулират различни части на тялото, като например укрепват мускулите, подобряват кръвообращението, стимулират функционирането на имунната система и дори подобряват функционирането на органи като черен дроб и стомах.

 

2. Предотвратява стареенето – високите количества антиоксиданти помагат за отстраняването на свободните радикали и по този начин предпазват организма от стареене. Следователно, редовната консумация на този вид мед ще ви помогне да изглеждате по-млади.

 

3. Премахва чувството на умора – високи количества фруктоза служат като добър източник на енергия. Следователно, една лъжица мед от кестени помага за премахване на умората веднага.

 

Свойства на медът от кестени:

 

1. Съдържа висок процент фруктоза и следователно не кристализира много лесно.
2. Леко кисел вкус.
3. Тъмно оцветен мед, който може да бъде с цвят между тъмно жълто до черно.
4. Уникален ароматен и вкус и като медът оставя горчив послевкус.
5. Съдържа големи количества минерали, полени и танини.
6. Растителен аромат с лека танинова миризма, поради наличието на танини.

 

 

Източник: www.honeytraveler.com; www.healwithfood.org; keepingbee.org
Източник снимка: www.pixabay.com