Мелдониум – лекарството, което изхвърли Шарапова от тениса

Това лекарство обикновено се прилага при пациенти със стенокардия и сърдечна недостатъчност, тъй като подобрява работата на сърдечния мускул. Здравни 2016-03-09T11:53:08+00:00 Здравни Новини

Това лекарство обикновено се прилага при пациенти със стенокардия и сърдечна недостатъчност, тъй като подобрява работата на сърдечния мускул. Здравни експерти казват, че лекарството, което се предписва на пациенти, които имат проблеми със сърцето, може да увеличи приема на кислород и издръжливостта при здрави хора.

 

Също известно като милдронат, мелдониум е лекарство, което  се произвежда в Латвия и все още не е одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Мелдониум подобрява работата на скелетните мускули и действа като L-карнитин, който се използва за изграждане на мускулна маса и увеличаване на издръжливостта при хора със стенокардия, които изпитват стягане в гърдите и дискомфорт при физическо натоварване. L-карнитинът е амино киселина, използвана при проблеми със сърцето.“ Обяснява д-р Упендра Каул.

 

Това лекарство повишава издръжливостта при здрави хора и специално спортистите го използват, за да повишават физическата си издръжливост. Лекарството увеличава притока на кръв, което подобрява физическия капацитет при спортисти.

 

Световната анти-допингова агенция е заявила, през септември миналата година, че мелдониумът  ще бъде добавен към списъка със забранените за употреба субстанции. Именно това изиграва лоша шега на Шарапова, която не е обърнала внимание на това, че използваното от нея лекарство е вече сред забранените.

 

Шарапова каза, че тя е започнала приема на лекарството вследствие на резултатите от няколко електрокардиограми (ЕКГ)  на сърдечната дейност.

 

 

Източник: http://timesofindia.indiatimes.com