МЕНСТРУАЛНО КРЪВОТЕЧЕНИЕ

Разбира се настъпващото след смъртта на яйцеклетката изхвърляне на подготвения предварително за леговище на очакваната оплодена яйцеклетка, но неизползван за тази цел функционален слой на ендометриума, протичащо с кръвотечение.

 

 

МЕНСТРУАЛНО КРЪВОТЕЧЕНИЕБял очиболец(Potentilla alba) – прилага се при менструални кръвотечения.

 

 

 

 

 

 

МЕНСТРУАЛНО КРЪВОТЕЧЕНИЕВодно пипериче(Polygonum hydropiper) – притежава кръвоспиращо действие(най-често при маточни и хемороидални кръвотечения). Водното пипериче се прилага широко в народната медицина като кръвоспиращо средство при стомашни и чревни кръвоизливи, кървящи хемороиди, маточни кръвотечения. Една шепа прясно нарязано растение или 3 чаени лъжички ситно нарязана суха дрога се вари 15 минути с 2 чаени чаши вода, като след изстиване се прецежда и се изпива на 3 пъти за 1 ден по предписание и под контрол на лекар. Водно пипериче не трябва да се употребява при болни с възпаление на бъбреците и на пикочния мехур.

 

МЕНСТРУАЛНО КРЪВОТЕЧЕНИЕОвчарска торбичка(Capsella bursa pastoris) – кръвоспиращото действие се дължи на съдържанието на витамин C, витамин К, флавоноиди, тирамин и др. Повишава тонуса на маточната мускулатура и затова се прилага при маточни кръвотечения, главно при метрорагии по време на менопауза. По-ефективни са свежите стръкове от овчарска торбичка, от които се приготвя обикновено студен извлек: 6 чаени лъжички нарязана дрога се заливат с 4 чаши вода; след 8 часа се прецежда и изпива в продължение на 1 ден. Нашата народна медицина препоръчва при менорагии(обилна менструация) следната билкова смес: овчарска торбичка, листа от широколистен жиловлек, полски хвощ, листа и цвят от ранилист и листа от смрадлика – по 50 г от всяко; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се захлупена 10 минути и след изстиване се пие по 1 кафена чашка.