МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)

Образуване на газове, които предизвикват чувство на тежест в областта на корема.

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Горчивче/блатен трилистник, водна детелина, трилистник/(Menyanthes trifoliata) – прилага се при метеоризъм.Прави се запарка: 1 супена лъжица от тревата или листата се залива с 300 г вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 1 чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене.

 

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Картоф(Solanum tuberosum) – българската народна медицина използва сок от сурови картофи при газове, метеоризъм.

 

 

 

 

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Змиярник/змийски лапад/(Arum maculatum) – използва се за лечение на метеоризъм. Приготвя се като студен извлек: 1 чаена лъжичка ситно нарязани грудки се накисват в 1 чаша студена вода в продължение на 8 часа; прецежда се и се пие в продължение на един ден.

 

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Градско омайниче/гребник/(Geum urbanum) – прилага се за лечение на метеоризъм. 2 супени лъжици ситно стрити корени от растението се заливат с една чаша вряща вода, оставя се да изстине, прецежда се и се изпива цялото количество в течение на едно денонощие.

 

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Полска челебитка/посевна челебитка/(Nigella sativa) – като карминативно действащи семената на челебитката се прилагат с успех при метеоризъм. Запарка: 0,50-1,0 семена на 600 г вода, по 1 водна чаша 3 пъти дневно. Под лекарски контрол.

 

 

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Кориандър(Coriandrum sativum) – прилага се при метеоризъм. Прилага се запарка, приготвена от една чаена лъжичка счукани плодчета в една чаена чаша вода, която се изпива в продължение на един ден.

 

 

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Резене/морач/(Foeniculum vulgare) – прилага се при метеоризъм. Една чаена лъжичка ситно счукани плодчета се запарват с една чаша вряща вода за 10 минути; след прецеждане и подслаждане се изпива на 2-3 пъти (доза за 1 ден).

 

 

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Градинска чубрица(Satureja hortensis) – прилага се при метеоризъм. Три чаени лъжички ситно нарязана дрога се заливат с 2 чаши вряща вода и след изстиване запарката се прецежда – доза за 1 ден.

 

 

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Мента лютива(Mentha piperita) – прилага се при метеоризъм. Запарката от мента се приготвя, като 1 супена лъжица се залива с 500 мл вряща вода и се оставя 2 часа. След като изстине, запарката се прецежда и се пие по една винена чашка 3-4 пъти дневно.

 

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Лечебен селим(Levisticum officinale) -намалява метеоризма. Една чаена лъжичка ситно нарязан или счукана корен се залива с една чаша вряща вода и след изстиване се прецежда. Изпива се в продължение на един ден под лекарски контрол.

 

 

 

 

МЕТЕОРИЗЪМ (ГАЗОВЕ)Вратига(Tanacetum vulgare) – прилага се при метеоризъм. При предозиране могат да се получат стомашно-чревни разстройства, гадене, повръщане, диария. Половин чаена лъжичка за чаша запарка; сутрин и вечер. Да се изпива наведнъж на гладно.