Методи за възстановяване на хрущялната тъкан по естествен път

Въпреки това, както винаги, диетата може да предотврати увреждането на хрущяла. Трябва да се консумират храни, богати на витамини 2015-12-28T10:46:17+00:00 Здравни Статии

Хрущялът е гъвкава съединителна тъкан, която се намира в ставите на ръцете и краката. Ушите, носа, дихателните пътища и други части на тялото са изградени от хрущял. Хрущялът е по-лек от костите и по-тежък от мускулите. Той е еластичен и неговата роля е да адаптира различните части на тялото към движенията за преодоляването на силен натиск или напрежение. Хрущялът е основният участник в движението на ставите и облекчава триенето, което е резултат от това движение. Ставния хрущял се състой елементи, чиито основна съставка е колагенът.

 

През годините хрущяла започва да се износва и да създава големи проблеми при извършване на ежедневни дейности. Старостта е естествен процес на изразходване на хрущяла, но големият проблем е затлъстяването, тъй като излишните килограми оказват допълнителен натиск върху ставите, особено на коленете, което прави движението още по-трудно и болезнено.

 

Въпреки това, както винаги, диетата може да предотврати увреждането на хрущяла. Трябва да се консумират храни, богати на витамини и аминокиселини, и най-вече да сте сигурни, че приемате аминокиселината, наречена лизин. Тя се съдържа в бобовите растения, яйца, соя, мляко, сирене, сушени плодове и др. Друга важна съставка е хондроитинът, който запазва еластичността и подвижността на ставите и може да се вкара в организма чрез консумация на черупчести мекотели, омари и раци.

 

Храните, които са богати на витамини помагат за възстановяването и запазването на хрущяла на ставите.

 

Витамин А

 

Когато става въпрос за лечение на заболявания свързани с хрущялната тъкан е желателно да се консумират храни, богати на витамин А, като например: рибено масло, млечни продукти, цветни зеленчуци – домати, чушки, моркови, цвекло

 

Витамин С

 

Помага за възстановяването на колагена, който играе важна роля при образуването на сухожилията и ставните връзки. Препоръчително е да приемате около 90 мг витамин С на ден чрез добавки или цитрусови плодове: портокал, лимон, грейпфрут, киви и зеленчуци: чушки и маруля.

 

Витамин Д

 

Липсата на витамин Д може да причини артрит и може да доведе до заболяване на ставите. Този витамин се получава чрез излагане на слънце. Вторият вариант чрез, който може да си набавите този витамин е консумацията на храни като риба, миди, рибено масло, мляко и млечни продукти …

 

Витамин К

 

Този витамин контролира минерализацията на костите и стимулира развитието на костната тъкан. Маруля, магданоз и зехтин са богати на този витамин. Препоръчителната доза е 125 мг за мъжете и 90 мг жени.

 

Най-ефикасният природен лек за възстановяване на увредената хрущялна тъкан е говеждият желатин. Когато става въпрос за състав, говеждият желатин е много подобен на хрущяла. Той е богат на аминокиселини, белтъчини и колаген. Ако го консумират редовно ще бъдете в състояние да постигнете положителни резултати много бързо. Препоръчително е да се консумират 10 грама на ден от отзи вид желатина и лечението продължава 30 дни. След това трябва да се направи пауза от 6 месеца.

 

Чай от коприва се препоръчва за лечение на хронична болка в ставите. Този чай е богат на силикатна киселина и помага за намаляване на болката. Чаятсе получава както следва: с 200 мл. хладка вода заливате две супени лъжици коприва. Сместа трябва да престои в продължение на 15-20 минути. Така полученият чай се консумира три пъти на ден.

 

 

Източник: www.nhs.uk; www.stoneclinic.com; www.ncbi.nlm.nih.gov
Източник снимка: scottchan/www.freedigitalphotos.net