МИГРЕНА

Това е хроничен тип главоболие, което се характеризира с много силна болка.

 

 

МИГРЕНАГорчивче/блатен трилистник, водна детелина, трилистник/(Menyanthes trifoliata) – прилага се при главоболие и мигренозни пристъпи, дължащи се на нарушение функцията на стомашно-чревния тракт и неправилно храносмилане. Водната детелина се използва най-често под формата на запарка – 1 супена лъжица от тревата или листата се залива с 300 г вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 1 чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене.

 

МИГРЕНАЛечебен росопас(Fumaria officinalis) – прилага се при мигрена. Мацерат от дрогата – 2-3 чаени лъжички дрога на 2 чаши вода. Сместа се оставя в продължение на 3-4 часа за мацериране на дрогата. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3-5 пъти дневно.

 

 

 

 

МИГРЕНАЖълта иглика/игличина/(Primula officinalis) – прилага се при мигрена. Една супена лъжица ситно нарязани корени и коренища се запарва в една чаша вряща вода 10 минути, прецежда се и се подслажда, след което се приема по 1 супена лъжица 4-5 пъти дневно преди хранене.

 

 

 

МИГРЕНАОбикновен повет(Clematis vitalba) – растението се използва в народната медицина за перорално приложение при мигрена. Една чаена лъжичка от билката се попарва с половин литър вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по една кафена чашка три пъти дневно.