Миризлив сънчец

Миризлив сънчец

Ruta graveolens L. Сем. Rutaceae – Седефчеви

 

миризливо седефче, обикновено седефче, седефче

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение или полухрастче. Коренът е вретеновиден с множество тънки разклонения, достигащ до 80 см дълбочина в почвата. От него излизат по няколко стъбла. Те са до 80 см високи, изправени, кръгли, в зоната на съцветието разклонени. Листата са последователни, до 10 см дълги, долните и средните с дръжки, двойно или почти тройно разсечени. Дяловете са почти целокрайни, удължени, разперени, доста различни по форма, най-често обратно лопатовидно-ланцетни. Тичинките са 8-10. Яйчникът е 4-5 гнезден, широко яйцевиден, с много полусферични жлези по повърхността. Цветовете са зеленикавожълти, правилни,събрани в гроздове на върха на стъблото в изправени съцветия. Плодът е почти сферична, четириразделна разпуклива кутийка с по 4-6 семена във всяко гнездо. Свежата дрога има силнанеприятна миризма – която след изсушаване става приятна.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Като културно растение се среща в Италия, Чехия, Балканските страни, Северна Африка. У нас се среща по сухите каменливи и храсталачни места, по черноморското крайбрежие, в предпланинския пояс на североизточната част на страната и др.

 

ДРОГА: Връхните клонки заедно с листата и цветовете

Свежата дрога съдържа до 0,15%, а сухата – до 0,70 жълто етерично масло. Дрогата съдържа още до 1% глюкозида рутин (със свойствата да понижава кръвното налягане и да укрепва кръвоносните съдове), до 1% фурокумарините бергаптен и ксантотоксин, смолисти и горчиви вещества, танини, органични киселини и алкалоида кокусагинин.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Седефчето е било познато още на старите гърци и на римляните като лекарствено растение. В китайската народна медицина се подчертава голямата ефективност на дрогата, особено при външно приложени (при краста и някои други заболявания на кожата). Растението е много популярно у нас. Използва се като противовъзпалително и противоглистно средство: 1 г на ситно счукана дрога се залива с 2 чаени чаши студена вода, оставя се да кисне 8 час, след което се прецежда. Дозата е за 1 ден и се употребява по предписанието контрола на лекаря. Тези приложения на дрогата в народната медицина се нуждаят от допълнителни клинични потвърждения.

В някои наши райони (Павликенско и др.) дрогата се използва за сън по следния начин: натопяват се свежите стръкове от растението в студена вода, от която се пие вечер за сън (от това е произлязло и едно от народните му наименования миризлив сънчец), но това трябва да става под контрол на лекаря.

Да се има в предвид, че дори само при еднократен външен контакт с листата на растението в прясно състояние някои лица получават кожни изриви и сърбежи, дори понякога и отоци по кожата. То се дължи на  намиращите се в растението фурокумарини.

Употребата на дрогата е противопоказана при бременни жени.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: commons wikimedia