Мислите се, че безкофеиновото кафе е напълно безопасно, преценете сами

Безкофеиновото кафе се получава чрез метод на остраняване на коефина от него. Все пак безкофеиновото кафе съдържа малки количества к ..... 2015-02-11T14:43:18+00:00 Здравни Статии

Пиете ли безкофеиново кафе често? Ако сте забелязали, че имате стомашни киселини или болки в ставите, не се чудете. Причините за тях могат да се крият в безкофеиновото кафе, което пиете.

 

По принцип този вид кафе е идеален начин да контролирате количеството на кофеин, което приемате през деня, но за сметка на това подлагате здравето си на редица други рискове, когато пиете безкофеиново кафе.

 

Безкофеиновото кафе се получава чрез метод на остраняване на коефина от него. Все пак безкофеиновото кафе съдържа малки количества кофеин. Една чаша нормално кафе съдържа 60-150 мг кофеин, докато безкофеиновият вариант съдържа 2-5 мг кофеин.

 

Премахването на кофеина се случва с помощта на органични химически разтворители, въглероден двуокис или вода.

 

Ето какви рискове крие консумацията на безкофеиновото кафе:

 

1. Този вид кафе може да причини сърдечно-съдови усложнения – проучвания показват, че безкофеиновото кафе увеличава риска от инфаркт. Редовната консумация води до увеличаване на нивата на “лошия“ холестерол, което в крайна сметка увеличава риска от сърдечни заболявания и сърдечна недостатъчност . Намаляването на приема на безкофеиново кафе ще помогне за контролиране на плазмените нива на хомоцистеина и предотвратяването на проблеми с коронарните артерии.

 

2. Безкофеиновото кафе влияе на костната плътност – този вид кафе пречи на костната плътност. Според няколко проучвания, безкофеиновото кафе повишава киселинността в организма, тя води до отрицателен калциев баланс и изчерпването на минерала. С други думи, безкофеиновото кафе ви прави по-склонни към остеопороза или други заболявания, свързани с костите.

 

3. Предизвиква ревматоиден артрит – безкофеиновото кафе ви прави по-склонни към ревматоиден артрит. Според едно скорошно проучване, пиенето на  четири чаши безкофеиново кафе на ден увеличава драстично риска от развитие на това заболяване. От друга страна, можете да пиете три чаши чай на ден и ще намалите шансовете за развитие на артрит.

 

4. Изостряне на гастрит или язва – високота киселинност на безкофеиновото кафе може да повиши риска от изостряне на заболявания свързани с увреждане на лигавицата на стомаха, като гастрит, стомашна язва и гастроезофагиален рефлукс. Този вид кафе стимулира секрецията в стомаха на гастрин и трипсин, които от своя страна увеличават киселинноста в стомаха.

 

Като заключение можем да кажем, че както не бива да прекалявате с кофеиновото кафе, така не трябва да злоупотребявате и с безкофеиновото такова. Ако искаме да се възползваме от здравословните ползи на кафето, независимо дали е с кофеин или не, трябва да го консумираме в умерени количества.

 

 

Източник: www.livestrong.com; www.newscientist.com; www.bodyandsoul.com.au
Източник снимка: www.123rf.com