Митове за отслабването

Със сигурност списъкът с методите и начините, които ви обещават светкавично отслабване, е доста дълъг. И като прибавим 2014-06-23T16:15:22+00:00 Здравни Статии

Със сигурност списъкът с методите и начините, които ви обещават светкавично отслабване, е доста дълъг.

 

И като прибавим факта, че едва ли не всеки ден се появява по един нов „вълшебен” метод за бързо отслабване, ние трябва да можем да отсяваме митовете, които ни обещават така мечтаното отслабване за нула време.

 

Ето няколко от тези митове, които не само няма да ни помогнат да отслабнем, но могат и да ни навредят на здравето.

 

Мит №1 Някои храни могат да „горят” мазнини. За такива се смятат грейпфрута, целината и др. Нищо подобно, тоест ако изядете един огромен хамбургер, след това изяждането на един грейпфрут няма да изгори приетите с хамбургера мазнини току-така. Но ако замените висококалоричните храни с нискокалорични такива и редовно правите упражнения, тогава вече бавно и сигурно ще започнете да смъквате излишните килца.

 

Мит №2 Гладуването помага за свалянето на излишните килограми. Поредната заблуда, която може да е опасна за здравето ви. Ако например сте на зеленчуци за период от 1-2 седмици, това пак няма да ви помогне да „изгорите” мазнините, но със сигурност ще намалите мускулната си маса. Когато гладувате тялото ви се научава да използва по-малко калории за деня, но в момента, в които започнете да се храните нормално, организма ви започва да компенсира загубата на телесна маса дори по-бързо отколкото сте отслабнали. В допълнение, гладуването лишава организма ви от важни витамини, минерали и хранителни вещества, необходими за нормалното му функциониране.

 

Мит №3 Мазнините са вредни за здравето ви. Не всички мазнини са вредни за здравето ни. Ненаситените мазнини намиращи се в авокадото, рибата и зехтина помагат за намаляване на нивото на „лошия холестерол” и за транспортиране на мастноразтворимите витамини (А, Е, D, К) в тялото ни. Вредни за здравето ни са наситените и транс-мазнините. Те се намират в пържените храни, сладките и др.

 

Мит №4 Магическото хапче за отслабване. За съжаление все още не са измислили такова хапче. Единствения случай, в който трябва да приемате лекарства за отслабване е ако килограмите ви се дължат на някакво нарушение в ендокринната система. Това трябва да става задължително само под лекарски контрол.

 

 

Митове за отслабването Мит №5 Водата помага за „отмиване” на мазнините. Няма такова нещо. Да, водата е изключително важна за правилното функциониране на тялото ни, сама по себе си тя няма как да ни помогне да отслабнем. Дори, приемането на прекалено много вода може да бъде опасно за здравето ни. Приемането на големи количества вода може да наруши електролитния баланс в тялото ни и сериозно да навреди на здравето ни. Вместо да се наливате с вода като луди, заменете газираните и сладки напитки с вода. Това вече ще ви помогне да намалите калориите и да загубите някой друг килограм.

 

Мит №6 Яденето късно вечер води до напълняване. Въпроса е не кога, а какво ядете. Хората ще ви кажат, че ако ядете късно вечерта, всичките приети калории ще ви се лепнат тъй като през нощта няма как да „изгорите” погълнатите калории. Това не е вярно, тъй като в случая повече значение има приетото количество храна и това колко активни физически сте били през деня.

 

 

Източник снимка: foto76/www.freedigitalphotos.net
Снимка 1: stockimages/www.freedigitalphotos.net