Момина сълза – лечебни свойства

Момината сълза е ефеткивна при нередовен сърдечен ритъм (аритмии) - веществата в момината сълза забавя сърдечния ритъм и позволява на сърцето да 2016-05-21T10:07:28+00:00 Здравни Статии

Расте из влажни сенчести гори и храсталаци. Нарядко – в цялата страна до към 1400 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

 

Дрогата е с висока токсичност и затова тя или нейните активни съставки се предписват само чрез рецепти.

 

Лечебни свойства на момината сълза:

 

1. Момината сълза е ефеткивна при нередовен сърдечен ритъм (аритмии) – веществата в момината сълза забавя сърдечния ритъм и позволява на сърцето да функционира по-ритмично. Това намалява дискомфорта на миокарда и стабилизира сърдечните функции без помощта на допълнителен кислород. Момината сълза трябва да се прилага под надзора на лекар. Приемането на големи количества може да бъде фатално за здравето.

 

2. Депресията и безпокойство – етеричното масло от това цвете може да се приложи върху слепоочията и задната част на врата за лечение на депресия, тревожност и безпокойство и психически проблеми. То може да се смесва с лавандулово масло и етерично масло от пипер, за да се направи ефективен мозъчен тоник.

 

3. Момината сълза е ефективна при подагра – маслото на това цвете може да се приложи върху ставите и костите, за да облекчи болката и възпалението.

 

4. Момината сълза повлиява кръвното налягане – тя съдържа вещества, които разширяват артериите и намаляват кръвното налягане.

 

5. Момината сълза действа като диуретик – отварата от растението е ефективна при пациенти с инфекции на пикочните пътища. Съдържащият се аспарагин действа като диуретик и помага за изчистването на токсините от бъбреците.

 

6. Етеричното масло от момина сълза лекува изгаряния – приложено върху изгорената и увредена кожа, то помага за по-бързото заздравяване и възстановяване.

 

7. Момината съзла стимулира храносмилането – тази билка има слабителни свойства, които помагат в отделянето на отпадъчните продукти и справянето с запека.

 

 

Източник: www.stylecraze.com; www.herbal-supplement-resource.com; www.webmd.com
Източник снимка: www.pixabay.com