Морска сол – ефективен лек срещу редица болести. Кои са те?

Морската сол се получава чрез изпаряването на морската вода. Тя се използва в готварството и козметиката. Като минерална сол, тя се ..... 2015-08-29T09:40:50+00:00 Здравни Статии

Морската сол се получава чрез изпаряването на морската вода. Тя се използва в готварството и козметиката. Като минерална сол, тя се произвежда от праисторически времена. Някои готвачи смятат, че тя е  с по-добър вкус, отколкото обикновената сол. Морската сол притежава редица лечебни свойства и съдържа над 80 различни вещества, които оказват положителен ефект върху здравето.

 

Ето при какви състояния можете да използвате морската сол:

 

1. Морската сол е богата на витамини и минерали, които са от жизненоважно значение за правилното функциониране на клетките. Тези хранителни вещества могат да подобрят обмяната на веществата, поддържат тъканите хидратирани, стимулират кръвообращението на повърхността на кожата и увеличават здравината на мембраните на самите клетки.

 

2. С добавянето на морска сол в ястията можете да предотвратите или да лекувате остеопороза. Повече от 20% от натрия в тялото ни се натрупва в костите, които са били увредени в резултат на недостиг на минерали в кръвта и телесните течности.

 

3. Морската сол спомага за пречистване на кръвта, поради голямото количество витамин С, който действа като антиоксидант и унищожава свободните радикали. Морската сол позволява детоксикацията на клетките на кожата, като абсорбира всички токсични вещества.

 

4. Морската сол може да подсили имунната система. Това прави тялото ни по-устойчиво срещу различни заболявания като грип, алергии и т.н. Морската сол е естествен антиалерген и се считат за полезен при болести като астма и друг вид алергии. Баните с морска сол намаляват риска от инфекции и стимулират имунитета на тялото. Морската сол помага при лечението на уртикария, кожни обриви, пърхот и косопад.

 

5. Морскатa сол съдържа флуорид, който е от полза за здравето на зъбите ни. Флуоридът защитава зъбите от киселините и предотвратява развитието на кариеси. Изплакването и гаргарата с хладка вода с разтворена в нея морска сол помага за облекчаването на афти в устата, кървене на венците, язви и болки при възпалено гърло.

 

6. Морската сол се счита за естествено средство за лечение на псориазис. Лечението с морска сол води до забележително подобрение при тези пациенти, страдащи от различни състояния на кожата като сърбеж и лющене.

 

7. Морска сол съдържа сяра, която помага за изчистване на кожата и лечението на кожни заболявания като дерматит и белези от акне.

 

8.  Морската сол има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Учените са доказали, че редовната консумация на морска сол значително понижава нивата на “лошия“ холестерол в организма. Също така, този вид сол контролира кръвното налягане и нормализира сърдечния ритъм.

 

9. Морската сол е чудесен лек при мазна коса. Този вид сол абсорбира излишната мазнина от косата като я прави красива и блестяща.

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; sodiumbreakup.heart.org; readynutrition.com
Източник снимка: www.pixabay.com