Мотаят болни за помощи

Година и половина чакат болни хора, за да получат право на социални добавки. Причината е, че НЕЛК е претоварена от жалби на медицински експертизи ... 2014-06-23T09:57:21+00:00 Здравни Новини

32% от жалбите са на НОИ, само 6 на сто от тях били основателни.

 

София. Година и половина чакат болни хора, за да получат право на социални добавки. Причината е, че НЕЛК е претоварена от жалби на медицински експертизи, които издават ТЕЛК-овете. Докато те не се преразгледат, правото на пенсия или други социални придобивки на практика спира.

 

Три месеца е срокът, в който НЕЛК трябва да каже дали са основателни жалбите за експертните решения на ТЕЛК. През това време пък помощите и пенсията според Закона за здравето на болните хора не трябва да се спират. Реалностите обаче са съвсем други. Докато не се разгледа жалбата, болните хора остават без всякакви помощи, каза Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания. Претоварването на НЕЛК с молби е толкова голямо, че срокът на разглеждането им стига вече до година и половина след подаването.

 

11 649 са били жалбите за 2013 г., от които 32% са на НОИ, съобщиха от НЕЛК. В същото време едва 5,9% от молбите за преразглеждане на пенсионните експерти се оказват основателни. Според наблюденията на НЕЛК лавината от жалби през тази година расте още. Аналогичен е проблемът със загубата на социални права за инвалидите при преосвидетелстване, когато отново се чака с месеци, добави Веска Събева.

 

Изгледите нещата да се подобрят, ако няма промени, не са обнадеждаващи, смятат още специалистите. Между 200 и 230 хиляди души на година ползват услугите на ТЕЛК и НЕЛК и броят им ще нараства. Затова е важно държавата да намери друг начин да контролира дали се издават фалшиви медицински експертизи, а не да го прави на гърба на болните, като обжалва решенията, заяви Веска Събева.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: Praisaeng/www.freedigitalphotos.net