Мултивитаминна билкова тинктура за крепко здраве и силна имунна система

Тази рецепта включва няколко билки с множество полезни качества, които ще заредят организма ни с необходимите витамини за ..... 2015-06-24T07:44:07+00:00 Здравни Статии

Тази рецепта включва няколко билки с множество полезни качества, които ще заредят организма ни с необходимите витамини за да бъдем здрави. Приемането на витамини в течна форма е винаги по-добре, тъй като по-този начин те се усвояват по-бързо от организма.

 

Необходимите билки са:

 

– люцерна – тя е мултивитаминно растение, което съдържа всички осем незаменими аминокиселини, витамин К и има най-високо съдържание на хлорофил от всички растения.

 

– листа от малина – те съдържат витамини от Б-групата, витамини С, витамин Е и витамин А, както и калций, магнезий, калий и фосфор. Листата съдържат значителни количества дъбилни вещества, флавони, органични киселини, захари, минерални вещества, слузни вещества и др.

 

– листа от глухарче – те са с високо съдържание на витамини и минерали, особено калций. Листата от глухарче са полезни за храносмилателната система, черния дроб, панкреаса, жлъчния мехур и кръвоносната система. Листата съдържат витамин B2, каротин, витамин C и ксантофил.

 

Листата се считат за превъзходен източник на желязо и калций, които се съдържат в дрогата в значително количество. Съдържат също значително количество фосфор в сравнение с всички зеленчуци и се отличават с високото си съдържание на протеини и сравнително малко количество целулоза.

 

– стевия за вкус – сладостта на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества наричани общо стевиозиди (в чист вид те са около 200 пъти по-сладки от захарта), както и растителни липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2, Р, F, РР, каротин; флавоноиди – рутин, кварцитин, кварицитрин, апигенин и др.; микроелементи – калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и др.

 

За целта ни трябват:

 

90 гр люцерна

60 гр листа от малина

60 гр листа от глухарче

30 гр стевия (растение)

 

Сложете билките в буркан и ги залейте с гореща вода. След това добавете алкохол (водка), толкова колкото е необходимо за да се напълни буркана. Съхранявайте буркана на сухо и прохладно място за поне 3 седмици. Най-добре е да съхранявате сместа за 6 седмици. Трябва да разклащате буркана всеки ден. След това прецедете с помощта на марля и напълнете в тъмни стъкла.

 

Можете да приемате по 1 ч.л. от тинктурата 3 пъти на ден, или 1 с.л. 1 път на ден сутрин на гладно.

 

 

Източник: inhabitat.com; www.herbcraft.org; www.bulkherbstore.com
Източник снимка: www.pixabay.com