Мурсалски чай – природното чудо, което ни подмладява

Мурсалският чай (Sideritis scardica) e широко известен с лечебното си действие като билково лекарство. Включен е в Червената книга на .... 2014-10-22T19:56:17+00:00 Здравни Статии

Мурсалският чай (Sideritis scardica) e широко известен с лечебното си действие като билково лекарство.

 

Включен е в Червената книга на България. Благодарение на културните насаждения на билката през последните години, може да се намери в аптеките. В Гърция и Македония пиринският чай е известен просто като планински чай. Македония е основен производител и износител на билката – снабдява пазарите в Западна Европа и САЩ.

 

Това което прави толкова уникален мурсалския чай е именно неговия състав. Той съдържа танини и етерични масла, желязо, цинк, натрий, магнезий, мед, кобалт. Поради голямото наличие на флавоноиди има антибактериално и антиоксидантно действие.

 

Мурсалският чай (пирински чай) традиционно се използва при следните случай :

 

1.За подпомагане на храносмилането

 

2.За укрепване на имунната система

 

3. За подпомагане лечението при настинка, грип и други вируси, алергии и задух, конгестия на синусите, дори болка.

 

4.Предпазва от ракови заболявания

 

5.Използва се успешно при чернодробни заболявания

 

6.Мурсалският чай намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

 

7.Използва се успешно при депресия

 

8.Мурсалският чай помага и при превенция на остеопорозата

 

9. Може да се прилага ефективно при състояния на анемиии

 

Мурсалски чай – природното чудо, което ни подмладяваТова е една от малкото билки, които се дават безпроблемно на деца под 5 години. При всички случаи на прием – и при деца, и възрастни, Мурсалският чай оказва благотворно влияние върху целия организъм. Отличава се с фин, лек вкус и аромат.

 

Използват се целите цъфтящи стръкове. Според изследователите най-голямото количество флавоноиди се натрупват в листата, съцветията и стеблата, и то по време на фазата – началото на цъфтеж. Изсушената билка трябва да е със светло зелен цвят.

 

Как се приготвя Мурсалския чай?

 

Нарязват се на ситно 4 стръка от билката (3 супени лъжици) и се запарват с 600 мл вряща вода за 10 мин. Запарката се пие топла по 1 чаена чаша 3 пъти дневно. Подслажда се с мед.

 

Може да се комбинира с други билки. Едно предложение – при комбинация на Мурсалски чай със Зелен чай се получава чудесна напитка, за която се твърди, че предпазва от ракови образувания, засилваща имунитета и притежаваща силно антиоксидантно действие.

 

Профилактично, мурсалският чай може да се пие сутрин и вечер по една чашка.

 

 

Източници:www.bg.wikipedia.org; www.en.wikipedia.org; www.bilki.bg/ Автор: Anna Ilieva
Източник снимка: Rumen Evtimov/http://bg.wikipedia.org/
Снимка 1: Deyan Vasilev /commonswikimedia