Мухълът у дома – тихият убиец, който можем да премахнем без вредни препарати

Вредното влияние на мухъла върху здравето ни, зависи от това колко време сме били изложени на вредното му действие, при всеки един от нас .... 2015-01-29T22:31:26+00:00 Здравни Статии

Вредното влияние на мухъла върху здравето ни, зависи от това колко време сме били изложени на вредното му действие, при всеки един от нас влиянието е различно в зависимост от индивидуални особености.

 

Излагането на домашния мухъл може да доведе до следните алергични симптоми:

 

– Запушване на носа и синусите
– Кашлица и  възпалено гърло
– Стягане в гърдите
– Диспнея (затруднено дишане)
– Астма (или обостряне на вече съществуваща такава)
– Епистаксис (кървене от носа)
– Инфекции на горните дихателни пътища
– Главоболие
– Дразнене на кожата и очите

 

При някои групи хора симптомите могат да са по-сериозни:

 

– бебета и деца

– възрастни хора над 65 години

– хора със заболявания на дихателните пътища (астма, ХОББ, бронхит)

– пациенти с отслабена имунна система

 

Някои видове мухъл са източник на опасни микотоксини, които навлизат в организма чрез белите дробове и кожата. Тези токсини могат да предизвикат по-сериозни проблеми със здравето.

 

– Пневмония или белодробна фиброза
– Белодробно нараняване, кървене
– Невротоксичност
– Хематологични и имунологични нарушения
– Токсично увреждане на черния дроб и бъбреците

 

Как можем да премахнем мухъла у дома? Три доказани домашни субстанции, които помагат да се отървем от мухъла са: оцет, масло от чаено дърво и екстракт от семена на грейпфрут. Тези продукти  убиват спорите, без да си вредим на здравето.

 

– За да използвате масло от чаено дърво, като убиец на мухъла, трябва да го смесите с вода. Правилната пропорция е две супени лъжици масло от чаено дърво се разтварят в две чаши вода. Тази смес, напръскайте там, където има мухъл.

 

– Оцетът се счита за най-евтиният вариант от трите. Неразреден, оцетът е по-ефективен срещу мухъла. Всичко, което трябва да направите, е да напръскате местата, където има мухъл и да оставите да действа за няколко часа.

 

– Екстрактът от семена на грейпфрут е без мирис и също ефективен при остраняването на мухъла. Всичко, което трябва да направите е да смесите около двадесет капки от екстракта с две чаши вода, след това напръскайте местата с мухъл.

 

 

Източник: www.medicinenet.com; www.epa.gov; www.nlm.nih.gov
Източник снимка: www.pixabay.com