Мъжка папрат

Мъжка папрат

Aspidium filix-mas Sw (Dryopteris filix-mas) Сем. Polypodiaceae – Папратови

 

противоглистна папрат

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто спорово растение с дебело косо или изправено, до 25 см дълго, кафяво коренище, покрито с многобройни останки от стари листа. В предната част на коренището ежегодно се развиват няколко листа до 1 м дълги, с дръжки до 30 см и двойно переста петура, листчетата линейно ланцетовидни остри, на къси дръжчици. Спорите узряват юли-септември.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из сенчести влажни места в горите и храсталаците, предимно в планините. Разпространено из цялата страна до към 1800 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

 

ДРОГА: Коренище от мъжка папрат.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Глистогонно (при тениози)

В народната медицина мъжката папрат се използва външно за бани при разширени вени на крайниците и при кожни заболявания. Поради високата токсичност мъжката папрат не намира приложение за вътрешна употреба.

Извлеците от мъжка папрат притежават дразнещо действие върху стомашно-чревния тракт, изразяващо се в повръщане и кървава диария. При напреднала бременност могат да предизвикат контракции на маточната мускулатура и аборт. В големи дози мъжката папрат възбужда централната нервна система.

За външна употреба половин кг счукани коренища се варят в 5 л вода в продължение на 5 часа, като водата може да се долива. С получената отвара се правят бани. Една отвара не може да се използва за повече от 5 бани. Общо се препоръчват около 30 бани при разширени вени на краката и други кожни заболявания.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia