Навиците, които унищожават бъбреците ни

Бъбреците са изключително важни за здравето ни. Те филтрират кръвта ни, произвеждат хормони, усвояват минералите, премахват ток... 2014-08-25T13:10:36+00:00 Здравни Статии

Бъбреците са изключително важни за здравето ни. Те филтрират кръвта ни, произвеждат хормони, усвояват минералите, премахват токсините и неутрализират киселините. Бъбреците произвеждат два основни хормона  –  витамин D и еритропоетин. Тези хормони контролират костна резорбция и производството на червени кръвни клетки.

 

Увреждането на бъбреците може да остане незабелязано с години. Това е така защото те могат да извършват горепосочените задачи с 20 % от общия им капацитет. Затова болестите свързани с бъбреците се наричат „тихи“ болести, защото могат да останат  незабелязани за дълъг период от време.

 

Ето и някои от вредните навици, от които трудно можем да се откажем, които имат пагубно въздействие върху бъбреците:

 

1. Прекомерната консумация на  животински протеин – консумацията на  червено и други видове  меса води до натоварване  на бъбреците. Така че повече протеин в диетата означава, че бъбреците трябва да работят повече,  а  това може да доведе до увреждането им или до дисфункция с течение на времето.

 

2.Хроничното недоспиване – липсата на сън може да доведе до проблеми с бъбреците, това е така защото, когато спите организма се възстановява и ако се лишите от сън, бъбреците няма да могат да се възстановяват както трябва.

 

3. Прекомерната употреба на болкоуспокояващи – много хора приемат болкоуспокояващи за щяло и нещяло. Но повечето от нас не осъзнават, че болкоуспокояващите могат да увредят бъбреците.

 

4. Прекомерната употреба на сол също може да доведе до увреждане на бъбреците. Солта води до задържане на течности в организма ни и оттам до високо кръвно налягане.

 

5. Пиенето на недостатъчно количество вода – основната функция на бъбреците е да филтрира кръвта и да изхвърля токсините от тялото ни. Но, когато не пиеме достатъчно вода, бъбреците не могат да работят нормално и токсините се натрупват в тъканите и предизвикват различни заболявания.

 

6. Пиенето на много кафе – както солта, кафето също може да повиши кръвното налягане, това от своя страна оказва негативен ефект върху бъбреците, затова в резултат на прекомерната употреба на кафе, бъбреците могат да се увредят.

 

7. Дефицитът на различни витамини и минерали също може да увреди бъбреците. Разнообразното, пълноценно хранене и консумацията на много плодове и зеленчуци се грижат за доброто здраве на бъбреците ни. Недостигът на различни витамини може да доведе до камъни в бъбреците. Приемът на витамин В6 и магнезий, например, намаляват риска от камъни в бъбреците.

 

 

 

Източник: www.yourhormones.info; www.naturalnews.com; www.wikihow.com
Източник снимка: dream designs/freedigitalphotos.net