Навици, които разрушават стомаха и червата

Възпаление, газове, подуване на корема ... Червата изпълняват важна функция в тялото ви, и още повече, по определен начин, те реагират на тревожността и стреса. 2016-08-14T10:32:57+00:00 Здравни Статии

Възпаление, газове, подуване на корема … Червата изпълняват важна функция в тялото ви, и още повече, по определен начин, те реагират на тревожността и стреса. Има много фактори, които влияят върху тяхното здраве, проблеми, които понякога дори могат да причинят това, което е известно като синдром на раздразненото дебело черво. Какво можеш да направиш? Кои са навиците, които увреждат червата ни?

 

1. Силен стрес – текущият ви ритъм на живот, притесненията, безпокойството и стресът пряко влияят на здравето на стомаха и червата. В действителност, това е мястото, където се синтезират много невротрансмитери, поради което е изключително важно, да бъдете спокойни. Стресът води до следните физиологични проблеми.

 

Стресът променя автономната нервна система. Тя влияе на перисталтиката на червата, засилва я или я забавя.

 

Той променя ендокринната система. Това води до увеличаване на производството на хормони, свързани със стреса, като адреналин и кортизол, което води до проблеми в смилането на храната.

 

Преяждане. Някои хора обичат да си хапват за да намалят тревожността и стреса. Това води до затруднения за червата и стомаха да преработят голямото количество храна. От своя страна, това води до проблеми в храносмилането и усвояването на храна.

 

Не забравяйте, че вашият начин на живот и емоциите имат пряко отражение върху тялото ви, особено червата.

 

2. Неправилна диета – хамбургери, пържени картофи, пица, лучени кръгчета … Всички знаем какво е бързо хранене, но въпреки това ние често прибягваме до такъв тип храни поради липса на време или просто защото ни харесва. Но, колко пъти трябва да ви заболи стомаха, след консумацията на такава храна, за да спрете да я приемате? Тези храни съдържат много малко фибри. Такъв тип храни стимулират стомашно-чревния тракт и може да предизвикат диария, както и запек.

 

Избягвайте червеното месо – то е трудно смилаемо, съдържа много мазнини, генно модифицирано е, което е направено с цел по-бърз растеж на животните. Червеното месо е отровено с антибиотици, всичко това показва, че червеното месо е пълно с токсини, които ще увредят храносмилателната система.

 

Избягвайте млечните продукти – те са друг тип храна, която причинява синдрома на раздразненото дебело черво. Като цяло, много млечни продукти ви карат да се чувствате зле, не се усвояват лесно. Те също съдържат мазнини и лактоза, които причиняват сериозни проблеми с храносмилането, които могат да причинят диария и запек. Затова е най-добре да се избягват млечните продукти, колкото е възможно повече.

 

Ако все пак обичате много млечни продукти, просто заменете кравето мляко с естествени и здравословни заместители като овесено мляко, оризово мляко, бадемово мляко, орехово мляко и др.

 

3. Приемането на различни лекарства също може да навреди на храносмилателната система – има много изследвания, които свързват много здравни проблеми с червата, като синдром на раздразненото дебело черво с употребата на антибиотици. Честата употреба на този вид медикаменти директно уврежда стомаха и червата.

 

Антибиотиците унищожават добрите и лошите бактерии. Това води до появата на дисбаланс в стомашно-чревната флора. Дисбаланса на бактериалната флора води до диария, запек, подуване и други симптоми.

 

 

 

Източник: www.webmd.com; www.wikihow.com; www.healthline.com
Източник снимка: www.pixabay.com