Над 100 000 са с хепатит С, само 3% знаят

Над 110 000 българи са заразени с хепатит С, но едва 3% от тях знаят за това и се лекуват. Хепатит С е невидима заплаха. Предава се по кръвен път...... 2015-01-24T21:52:19+00:00 Здравни Новини

Над 110 000 българи са заразени с хепатит С, но едва 3% от тях знаят за това и се лекуват. Хепатит С е невидима заплаха. Предава се по кръвен път. Може да го носим в организма си в продължение на 20 години, без да усетим каквито и да било симптоми.

 

Вирусът атакува черния дроб и често, когато разберем за него, вече е доста късно – стига се до цироза и дори до рак. В световен мащаб страдащите са 160 милиона. Болните от хепатит С са пет пъти повече от тези със СПИН.

 

Инжекция, татуировка, пиърсинг, дори маникюр – може да се случи за част от секундата. И завинаги да промени живота ти.

 

Анита разбира през 2010 година за заболяването си – съвсем случайно, по повод медицински изследвания за ин витро процедура. Така борбата за бебе се превръща в борба за собствения ѝ живот. Анита така и не разбира как и кога се е инфектирала, разказва Нова тв.

 

Едно е ясно – вирусът е бил в нея поне 20 години, защото скоро откриват признаци на цироза. Започват спешно терапия с интерферони. Безуспешна. А психиката ѝ е смазана. Времето ѝ изтича. Остава ѝ по-малко от година живот. Затова я включват в милосърдна програма – за безинтерферонно лечение, което иначе не е достъпно у нас. Лекарства като това вече са одобрени от Европейската комисия, но още не са достъпни у нас.

 

За да навлезе лекарството в България, са необходими поне няколко години, смятат пациентските организации. И се надяват при добър диалог с управляващите, медикаментът да бъде отпуснат по-бързо поне на най-нуждаещите се.

 

Проучване на пациентските организации сочи, че 64% от българите никога не са се изследвали за хепатит С. А един тест за 20 лева може да ни осигури спокойствие и сигурност, че не сме сред тези 100 000 наши сънародници, които не знаят, че носят в себе си невидимата заплаха на хепатит С.

 

 

Източник:www.cross.bg
Източник снимка: www.123rf.com