Нар – символ на дълголетието

Нарът е един от най-старите плодове известни на човечеството. Бележки за него могат да бъдат намерени в много култури и религии. Този ... 2016-11-12T23:20:11+00:00 Здравни Статии

Нарът  е един от най-старите плодове известни на човечеството. Данни за него могат да бъдат намерени в много култури и религии. Този питателен плод,богат на антиоксиданти, винаги е бил почитан като символ на вечния живот.

 

Много изследвания са потвърдили,че това е един от най-лековитите плодове във света, поради благоприятните си ползи върху сърдечно-съдовата, нервната и опорно-двигателната системи.

 

Състав и лечебни свойства на нара:

 

Нарът е отличен източник на витамин B5, калий , натурални феноли като флавоноиди и елаготанини.
Само 100 мг нар съдържат 16% от препоръчителната дневна доза витамин  C.  Фитохимикалите съдържащи се в нара стимулират производството на серотонин (хормонът на щастието), който подобрява настроението ни  и естроген за поддържане на костната маса. Това откритие е изключително важно за предотвратяване на остеопорозата.

 

Клинични проучвания показват че нарът съдържа вещества с висока антиокстидантна активност, благоприятни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Тези вещества понижават нивата на “лошия“ холестерол и предотвратяват отлаганията в кръвоносните съдове.

Нар - символ на дълголетието

Биологично активните съставки в нара инхибират растежа на рака на гърдата , рака на простатата, рака на дебелото черво, развитието на левкемията и др.

 

Доказано е, че една чаша сок от нар  има по-силна антиоскидантна активност от чаша червено вино или зелен чай.

 

Предимства на сокът от нар:

 

– намалява риска от няколко вида рак
– предпазва от остеопороза и болестта на Алцхаймер
– укрепва имунната система
– запазва здравето на зъбите
– забавя стареенето
– запазва здравето на сърцето и кръвоносните съдове
– подобрява еректилната функция
– подобрява качеството на спермата

 

 

Източник: pomegranates.org; www.nhs.uk; www.simplyrecipes.com
Източник снимка: www.123rf.com