Натурални сокове, които ще ни помогнат да се справим със запека

Страдате ли от запек? Ако отговорът е да, то трябва да опитате тези натурални сокове. Много от нас са опитвали, какви ли не лекарства и добавки ....... 2015-03-12T21:47:08+00:00 Здравни Статии

Страдате ли от запек? Ако отговорът е да, то трябва да опитате тези натурални сокове. Много от нас са опитвали, какви ли не лекарства и добавки, за да се справят с досадния запек, но без успех. Все повече хора страдат от това състояние, поради заседналия начин на живот и храната бедна на фибри.

 

Запекът е състояние, което се характеризира с намалена перисталтика на червата и намаляване броя на изхожданията. Запекът може да доведе до подуване на корема, усещане на парене зад гръдната кост. Обикновено, можете да се предпазите от запека като спазввате няколко простички правила.

 

– Яжте повече плодове, богати на фибри и зеленчуци като моркови и смокини – Пийте много вода, пресни зеленчукови или плодови сокове.

 

– Добавете в диетата си пълнозърнести храни и ядки, като ленено семе и орехи

 

Сега ще ви представим няколко вида натурални сокове, които ще подобрят храносмилането, ще стимулират перисталтиката и ще ви избавят от запека.

 

1. Портокалов сок – той е един от най-добрите начини за справяне с запека. Той стимулира перисталтиката и по този начин се насърчава движението на чревното съдържимо и по-бързото му изхвърляне от организма. Пиенето на няколко чаши пресен портокалов сок е един от най-добрите начини за борба със запека.

 

2. Сок от сини сливи – те са естествено слабително средство. Сокът от сини сливи съдържа много фибри и сорбитол, които помагат за по-лесното изхождане. Сорбитолът не се разгражда и води до абсорбирането на вода в дебелото черво, което от своя страна стимулира изхождането.

 

Само не трябва да прекалявате със сока от сини сливи, тъй като може да ви докара подуване на корема и диария. Друг плод, който съдържа сорбитол е ябълката. Една чаша ябълков сок на ден, е напълно достатъчна за да се справите със запека.

 

3. Крушите са друго естествено слабително средство, което е богато на фибри. Сокът от круши е друг отличен домашен лек, за лечение на запека. Той ще спомогне за стимулиране на чревната перисталтика и за омекотяване на втвърдената фекална маса. Пийте по две чаши сок от круши на ден, за да се справите със запека.

 

4. Сокът от ананас е богат на хранителни фибри и е още една вкусна алтернатива за лечение на запека. Той помага за омекотяване на изпражненията, намаляване на стомашната киселина и води до облекчение при подуване на стомаха. Сокът от ананас може да лекува много други стомашни заболявания, като глисти и лошо храносмилане. Ананасът е и отличен диуретик.

 

 

Източник: www.nhs.uk; health.howstuffworks.com; www.everydayhealth.com
Източник снимка: www.pixabay.com