Невен – с какво е полезна за здравето ни тази билка

Невенът ще ви помогне да се справите със стрийте - невенът стимулира производството на колаген, който помага за заличаването на стрийте. Продукти 2016-06-28T11:47:25+00:00 Здравни Статии

Невенът притежава множество здравословни ползи, които са се използвали от хората стотици години. Отглежда се из градините като декоративно растение. Културен вид с непознат произход. Отглежда се в цяла Европа и на места в Южна и Западна Европа.

 

Невенът се употребява обикновено в лечебната практика под формата на запарка в съотношение 2 чаени лъжички дрога с 2 чаши вряща вода (доза за 1 ден). Пие се по 3 пъти на ден по 1 винена чаша преди ядене. За външно приложение по-често се практикува използването на настойка с чист зехтин в горното съотношение.

 

Ето за какво може да ни бъде полезен невенът:

 

1. Невенът ще ви помогне да се справите със стриите – невенът стимулира производството на колаген, който помага за заличаването на стриите. Продукти съдържащи невен са изключително подходящи за възстановяване на увредената кожа. Стриите трудно се премахват изцяло, но с помощта на невена, ще успеете да заличите част от тях.

 

За да имате по-здрава кожа, можете да приемате невена вътрешно под формата на чай. Благотворното действие на билката, върху кожата, се дължи на съдържащите се в нея каротеноиди. Каротеноидите действат като антиоксиданти, които неутрализират вредното въздействие на свободните радикали. Ежедневния прием на чай от невен, ще предпази кожата от появата на бръчки и други несъвършенства, свързани с напредването на възрастта.

 

2. Невенът е изключително подходящ за жените – отварата от билката регулира месечния цикъл. Редовната консумация на чай от невен, намалява менструалните болки, главоболието, както гаденето и повръщането.

 

3. Невенът може да се използва под формата на кремове и гелове при различни заболявания на кожата като язви и брадавици. Билката е ефективна при изгаряния на кожата (слънчеви и химически), подсичане на кожата, кожни обриви, пчелни ужилвания, както и ухапвания от змия. Билката притежава силни противовъзпалителни свойства и затова може да се използва локално при: екзема, акне, псориазис, хемороиди, проктит (възпаление на ректума) и при варикозни (разширени) вени.

 

4. Невенът стимулира храносмилането – невенът може лесно да реши проблеми със жлъчния мехур. Това се дължи на способността на билката да стимулира отделянето на жлъчка от жлъчния мехур, което предотвратява евентуалното запушване на жлъчните пътища. Целият този процес на отделяне на жлъчка помага на храносмилането. Друг интересен факт е, че жлъчният сок притежава лек лаксативен (слабителен) ефект. От този факт можем да заключим, че приемането на отвара от невен, косвено ще ви предпази от запек.

 

5. Невенът пречиства организма ви от натрупаните токсини и отпадни продукти – консумацията на чай от невен три пъти на ден, действа пречистващо. Невенът защитава черния дроб, жлъчния мехур и другите органи от вредното въздействие на свободните радикали. Ако страдате от киселини, изпийте една чаша отвара от невен след хранене.

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com