НЕВРАЛГИЯ

Характеризира се с болка, поради засягане на нерв. Невралгията се проявява под формата на силна пристъпообразна болка. Пристъпът може да продължи от няколко секунди до няколко минути – в последния случай болката става особено мъчителна и не може да се премахне с помощта на обичайните обезболяващи средства.

 

 

НЕВРАЛГИЯКонски кестен (Aesculus hippocastanum) – външно екстрактът от кестени се прилага при невралгии. Спиртно-воден извлек(тинктура) се приготвя като 50 г цветове или наситнени плодове от кестен се накисват в 500 мл в 50 % ракия или водка. Тази тинктура се използва за външно приложение.

 

 

 

НЕВРАЛГИЯДива тиква (Bryonia alba L.) – притежава ревулзивно действие при външно прилагане. За външна употреба се препоръчва използването на лапи за налагане при невралгии.

 

 

 

 

 

НЕВРАЛГИЯЛуда краставица (Ecbalium elaterium) – притежава ревулзивно действие. Външно се прилага като ревулсивно средство при невралгии и ишиас. При предозиране може да се получат разязвявания на кожата.

 

 

 

 

НЕВРАЛГИЯЛюта чушка/пипер,чушка, капия/(Capsicum annuum) – екстрактите от люти чушки се прилагат външно при невралгии. Прилагат се под формата на пластири с люта чушка.