НЕВРОЗА

Това e клас, група от функционални психични разстройства, които включват стресови състояния, но не и делюзии и халюцинации, и при които поведението не е извън социално-приетите норми. То не засяга основните функции на личността и субектът го осъзнава болезнено.

 

 

НЕВРОЗАРозмарин (Rosmarinus officinalis) – използва се за лечение на неврози. Две чаени лъжички ситно счукани листа се заливат с една чаена чаша вряща вода; след изстиване се прецежда и изпива в продължение на един ден.

 

 

 

 

НЕВРОЗАЖълта иглика/игличина/(Primula officinalis) – има лечебен ефект при неврози. Една супена лъжица ситно нарязани корени и коренища се запарва в една чаша вряща вода 10 минути, прецежда се и се подслажда, след което се приема по 1 супена лъжица 4-5 пъти дневно преди хранене.

 

 

 

НЕВРОЗАМаточина/лимонче, пчелно биле, лимонка/(Melissa officinalis) – притежава седативно действие. Прилага се при неврози. Две супени лъжици ситно нарязана дрога се заливат с 2 чаени чаши вряща вода. След изстиване се прецежда и се изпива за 1 ден.

 

 

 

 

НЕВРОЗАСедефче/миризлив сънчец/(Ruta graveolens) – притежава седативно действие. Прилага се при неврози. При бременни жени може да предизвика аборт!!! Една чаена лъжичка се извлича с 400 мл вода на студено 10 часа след което се прецежда и се изпива в продължение на деня.

 

 

 

НЕВРОЗАВалериана/дилянка/(Valeriana officinalis) – притежава седативно действие. В домашни условия се приготвя водна запарка от 2 чаени лъжички наситнени валерианови корени на чаша вода. Взема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.