Недоспиването тихо ви убива

Ползата от добрия сън е известна отдавна, като изследване на американски учени от последния брой на специализираното издание 2014-06-24T17:07:26+00:00 Здравни Статии

Учените сочат, че хроничното недоспиване води до повишен риск от диабет, инфаркт, затлъстяване и т. н.

 

Ползата от добрия сън е известна отдавна, като изследване на американски учени от последния брой на специализираното издание The New England Journal of Medicine, доказва, че нормалният сън предпазва от проблеми в работата и заболявания на сърдечносъдовата, ендокринната, имунната и нервната система.

 

Според информация на изданието, между 50 и 70 млн. американци страдат от различни форми разстройства на съня и недоспиване, и изпитват тежките последствия от това, на първо място сред които е затлъстяването. Учените установили, че недоспиването води до повишено синтезиране на “хормона на глада” грелин. Организмът се опитва да компенсира с нещо недостатъка на сън и отделя повече грелин, който предизвиква желанието за ядене.

 

Специалистите подкрепят изводите си с факта, че повечето от страдащите от наднормено тегло водят “нощен” на чин на животг, а сънят е необходим за синтезирането на хормона лептин, който контролира храненето, подтискайки апетита. Изследванията показали, че при спящите по-малко от 5 часа на денонощие, рискът от развитието на диабет е 2,5 пъти по-голям от хората, получаващи достатъчно количество сън. Недоспалите са изложени и на 2 пъти по-висок риск от инфаркт и страдат от повишено кръвно налягане.

 

Статистическо изследване  нарежда недоспиването сред основните убийци на пътя в САЩ, като в 20% от тежките автомобилни катастрофи през годината са участвали недоспали водачи. Липсата на сън води и до по-честата поява на депресии, нервни разстройства и алкохолизъм.

 

Базираният във Вашингтон Национален фонд на съня отива по-далеч, посочвайки че недоспиването струва на американската икономика около $ 100 млрд. загуби годишно за сметка на ниската производителност на труда, разходите за медицинско лечение и производствените аварии.

 

 

Източник: www.factor-news.net
Източник снимка: Stuart Miles/www.freedigitalphotos.net