Нека отслабнем с палео диета

Доктор Лорън Кордейн смята, че хората в днешно време сме генетично пригодени да консумираме онова, което са похапвали и нашите 2014-08-07T00:10:49+00:00 Здравни Статии

Доктор Лорън Кордейн смята, че хората в днешно време сме генетично пригодени да консумираме онова, което са похапвали и нашите предци.

 

Той написва книга за това, в която е включил и т.нар. Диета на палеолита или палео диета. Този нов и много актуален начин на хранене, дори сред звездите, се причислява към протеиновите диети. Разликата е в това, че можете да похапвате неограничено количество зеленчуци и плодове.

 

Основната идея на д-р Кордейн е да се върнем към древните времена, което означава, че преминавайки на този режим, трябва да се откажем от преработените храни и полуготовите гозби от супермаркетите. Твърди се, че тази диета ще ви помогне бързо да се отървете от мазнините и едновременно с това да не губите енергията си, освен това ще можете да спите по-добре и ще започнете да се чувствате по-добре.

 

Не могат да се консумират:

 

– Зърнени храни;

– Млечни продукти;

– Бобови растения;

– Захар;

– Олио, масло, маргарин, може само зехтин;

– Картофи;

– Кореноплодни зеленчуци;

– Сушени плодове;

– Фъстъци;

– Сладка или конфитюри;

– Алкохол;

– Храни, съдържащи глутен

 

Позволени за консумация са:

 

– всякакъв вид морски дарове и риба, както и много видове месо – пилешко, пуешко, патешко, гъше. От по-тежките меса се разрешават свинско, агнешко, овче, дивеч. Могат да се похапват и заешко и телешко. От месото е хубаво по-рядко да прибягвате до агнешко или свинско.

 

Интересно е също, че яйцата са не само разрешени, а в количествата им няма никакво ограничение. При мазнините с изключение на изброените по-горе, могат да се използват всякакви масла (кокосово, от авокадо), включително и мас.

 

Нека отслабнем с палео диетаОтносно подправките, могат да се използват всички видове, стига да не са миксове, тъй като съдържанието им често е неясно и в тях могат да се съдържат непозволени продукти. Плодовете и зеленчуците са почти изцяло позволени.

 

При тази диета се допускат по-големи порции, тъй като основното съдържание на храненията са месо и зеленчуци. Този режим чудесно се съчетава с физически упражнения. Консумация на плодове, зеленчуци, месо, морски продукти и ядки, дават всичко необходимо на организма.

 

Първи етап на хранителния режим:

– три от храненията ви трябва да са отворени, тоест можете да си похапвате какво искате. Хубаво е да не се отпускате – ако ви се прияде сладолед, хапнете 100 г. Това първо ниво е с продължителност две седмици.

 

Втори етап: 

–  можете да имате отворени само два дена за седмицата. И това ниво е две седмици. Ако сте постигнали желаните резултати, продължавате към следващия етап – трето ниво.

 

Трети етап:

– тук отвореното хранене е веднъж за седем дена.

 

 

Имате три основни хранения, като можете да си позволявате междинни закуски – пресни плодове, зеленчуци, ядки, несолено слънчогледови семки и др. Могат да се консумират билков чай и безкофеиново кафе.

 

 

Източник: www.gotvach.bg
Източник снимка: Ambro/freedigitalphoots.net
Снимка 1: Praisaeng/freedigitalphoots.net