НЕРВЕН СТОМАХ

Нервният стомах се характеризира с тежест след нахранване, подуване на корема, болки в корема. Появява се силен глад, който изчезва само след поемането на няколко хапки. Силният глад се сменя с безапетитие, а запекът – с разстройство.

 

 

НЕРВЕН СТОМАХЖълт кантарион (Hypericum perforatum) – взема се по 1 супена лъжица масло от жълт кантарион (звъниково масло) 2 пъти дневно. Събират се стръковете в началото на цъфтежа. Ползват се свежи съцветия, леко намачкани и стрити (могат да се счукат и в дървено хаванче). Нужни са 25 г билка на 500 мл зехтин. Смесва се добре в буркан с широк отвор и се слага непохлупено на топло място. Държи се така 3-5 дни, като от време на време се разбърква. След това съдът се затваря и се поставя на слънце. Когато цветът на съдържанието придобие яркочервен цвят (след около 6 седмици), се прецежда чрез изстискване, като маслото се отделя от воднистия слой. Съхранява се в плътно затворени шишета.

 

НЕРВЕН СТОМАХНЕРВЕН СТОМАХЛайка (Matricaria chamomilla);

Маточина (Melissa officinalis) – Смесват се равни части цветчета от лайка и листа от маточина. 2 чаени лъжички смес се залива с 250 г вряща вода, кисне 10 минути и се прецежда. Пие се по 1 чаша неподсладена запарка 3 пъти дневно на гладно.