Не изхвърляйте черупките на орехите, те също са полезни за здравето ни.

Много от нас изхвърлят ореховите черупки без да се замислят, че те също са богати на различни хранителни вещества, витамин ..... 2015-07-19T06:29:30+00:00 Здравни Статии

Много от нас изхвърлят ореховите черупки без да се замислят, че те също са богати на различни хранителни вещества, витамини и минерали. Черупките могат да се използват като лек при различни заболявания.

 

С черупките може си правите чай, който помага за пречистване и разреждане на кръвта, подобрява състоянието на черния дроб, стимулира чревната перисталтика, помага при инконтинеция (неспособност за задържане на урината), при инфекции причинени от гъбички, стрептококи или стафилококи.

 

Ореховите черупки имат следните действия:

 

– антибактериално действие

противогъбично действие

– антисептично действие

– пречистващо действие, което отнася до стомашно-чревния тракт и пикочните пътища

– противоалергично действие

– противовъзпалително действие

– стимулирашо действие върху работата на щитовидната жлеза

– хипотензивно действие (намалява повишеното кръвно налягане)

 

1. При липса на калций можете да пиете чай от орехови черупки. Трябва да пиете от 500 мл до 1 л чай на ден.

 

2. За пречистване на кръвта – натрошете черупките на 12 ореха и ги оставете да се киснат в 500 мл водка в продължение на 75 дена. След това можете да приемате по 1 супена лъжица от сместа сутрин на гладно.

 

3. При хронична умора, слаб имунитет и стомашни проблеми – сварете черупките на 10 зелени ореха в 1 л вода. Оставете да врят 10 минути. След това добавете няколко зрънца карамфил. Махнете от огъня, оставете да изстине, прецедете и добавете 1 кг мед. Съхранявайте така получения сироп в тъмни бутилки на прохладно място. Вземайте по 1 ч.л. от сиропа 3 пъти дневно след хранене.

 

4. При разширени вени – правете компреси с черупките на зелените орехи. За целта в един буркан натрошете черупките на зелените орехи и ги залейте с ябълков оцет. Оставете да се киснат в продължение на 3 седмици. След това със сместа правете компреси върху засегнатите области.

 

5. При диабет, високо кръвно налягане и стомашни проблеми – за целта трябва да направите тинктура от кожицата, която се намира по вътрешната повърхност на ореховите черупки. Отделете кожицата на черупките на 30-40 ореха. Оситнете ги колкото се може повече и ги сложете в буркан след това ги залейте с водка. Оставете да се киснат за около 20 дни. След това прецедете сместа и прехвърлете в тъмни бутилки. Приемайте по 1 с.л. разредена в половин чаша вода 30 минути преди хранене.

 

 

Източник: www.eatright.org; https://nutshellnutrition.wordpress.com; www.en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com