Не изхвърляйте черупките на яйцата, вижте за какво са полезни

Стритите на прах черупки са естествен източник на калций, други 27 хранителни елемента и още други вещества, които укрепват костите ........ 2015-06-29T23:11:23+00:00 Здравни Статии

Стритите на прах черупки са естествен източник на калций, други 27 хранителни елемента и още други вещества, които укрепват костите (стронций и флуор). Всъщност, съставът на яйчените черупки е подобен на този на зъбите и костите. Хранителните вещества, които се намират в черупките са силно бионалични, което означава, че тялото може да ги усвоява напълно.

 

Проучванията доказват редицата положителни свойства на стритите яйчени черупки, като например възможността за предотвратяване и лечение рахит (заболяване, което води до деформации на костите). Проучванията върху животни показват положителния ефект на яйчените черупки върху костната плътност при остеопороза.

 

За да можете да се възползвате от полезните ефекти на черупките, трябва да ги стриите на прах за да може да се усвоят по-бързо и по-лесно от организма. За целта са ви необходими:

 

– дузина яйца

– тенджера

– кафемелачка

– малък буркан с капачка

 

1. След като хапнете яйцата, запазете черупките като ги почистите добре от белтъците, но оставете бялата кожица, тъй като тя съдържа допълнително хранителни вещества.

 

2. Напълнете тенджерата с вода и оставете водата да заври, след това сложете черупките във водата за да се унищожат всички вредни патогени. Оставете да поврат за около 10 минути. След това ги извадете от водата, наредете ги върху лист готварска хартия и оставете да изсъхнат за една нощ.

 

3. На сутринта ги сложете във фурната за да ги изсушите напълно на 200 градуса за около 10 минути.

 

4. След това ги оситнете с помощта на кафемелачка и получения прах съхранявайте в буркан.

 

Начин на употреба:

 

Една чаена лъжичка съдържа около 800-1,000 мг калций. Консумирайте чрез смесване в малко количество вода по време на хранене. Консумирайте 3/4 до една чаени лъжички дневно, разделена на три порции по време на хранене. Не консумирайте повече от една чаена лъжичка на ден, тъй като може да раздразнят стомаха и да предизвикат запека.

 

Ето за какво още можем да използваме стритите яйчени черупки:

 

Поръсете яйчените черупки  във вашата градина за да спрете вредителите
Спрете гниенето при доматите, което е често срещан проблем, причинен от недостиг на калций. Просто поставете натрошени черупки от яйца в дъното на дупката при засаждане.
Стритите черупки могат да се дават на кучетата за при диария.
Използвайте стритите черупки за домашната реминерализираща паста за зъби.
Накиснете яйчените черупки във вода и след това я използвайте за да поливате стайните растения и цветя.

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; www.prevention.com; www.mamanatural.com
Източник снимка: www.pixabay.com