НЗОК: Обществото се нуждае от обективно информиране

Днес, 9 юли 2014 г., водещият на предаването „Тази сутрин“ на БТВ – Антон Хекимян, изрече в ефир невярна и манипулативна фраза, чието авторство бе припи 2014-07-12T21:57:37+00:00 Здравни Новини

Днес, 9 юли 2014 г., водещият на предаването „Тази сутрин“ на БТВ – Антон Хекимян, изрече в ефир невярна и манипулативна фраза, чието авторство бе приписано на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова.

 

В тази връзка д-р Тодорова изпрати следното писмо до изпълнителния продуцент на предаването г-жа Анна Тодорова:

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ТОДОРОВА,

 

В предаването „Тази сутрин“ от 9 юли т.г., по време на интервю с министъра на здравеопазването – д-р Таня Андреева, излъчено от 8.40 ч. по БТВ, водещият на предаването Антон Хекимян подхвърли следната фраза: “Г-жа Тодорова, шефката на здравната каса, каза, че е безумно да искате касата да фалира и че искате да я фалирате.“.
В действителност, на въпроси на журналисти от редица централни медии, които потърсиха мнението ми по изказване на д-р Константин Тренчев – президент на КТ ПОДКРЕПА, който коментираше получена от него информация, че има опити умишлено да се предизвика фалит на касата, аз отговорих, че не вярвам да има човек в държавата, който може да иска такова безумие.

 

Като управител на сериозна финансова институция, която е единствен платец на здравни услуги за здравноосигурените граждани, считам, че е недопустимо да се преиначават мои думи и да се хвърлят фриволно в медийното пространството. Последиците от това за обществето могат да бъдат непредвидими. Недопустимо е в ефира на сериозна и ползваща се с доверието на милиони зрители медия, каквато е БТВ, да звучат откровени манипулативни твърдения, които уронват престижа на управителя на институцията и тиражират неверни твърдения.
Уважаема г-жо Тодорова,

 

Искам да вярвам, че г-н Хекимян е допуснал своето твърдение на база на недостатъчна осведоменост. Тъй като считам, че незнанието не е извинение за отправянето на неверни твърдения, засягащи моя авторитет в личностен и в публичен план, ще очаквам журналистът да поднесе своите извинения – отново в ефира на Вашата медия, в същото предаване, в което си позволи да създава интрига в отношенията между управителя на касата и министъра на здравеопазването. Вярвам, че ще съдействате това да се случи. В противен случай ще бъда принудена да се обърна към правозащитната ни система за предприемане на предвидени в закона мерки.

 

 

УПРАВИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА:
Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА

 

 

Източник: http://www.nhif.bg/
Източник снимка: KROMKRATHOG.freedigitalphotos.net