Нилска треска пълзи към България

До момента Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията е регистрирал 31 случая на заболели от заразата в съседните ни ..... 2014-09-27T08:54:08+00:00 Здравни Новини

Опасната зараза дебне в Пловдив и Бургас.

 

Опасната западнонилска треска настъпва към България, предупреждават медици.

 

До момента Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията е регистрирал 31 случая на заболели от заразата в съседните ни страни. „Засегнатите страни са Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина,

 

Австрия, Израел и Русия”, обяви началникът на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция на Велико Търново д-р Весла Войчева.

 

Опасната болест дебне в Пловдив и Бургас. Там са открити тигрови комари, които пренасят заболяването. Д-р Бойчева обясни, че западнонилската треска е остро вирусно заболяване, чиито симптоми са трескавост и сънливост. По кожата на заболелите се появява петнист обрив, мъчат ги ставни болки.

 

Понякога заболяването може да доведе до развитието на енцефалит. Птиците са източник на заразата, а комарите са преносителите. Болестта се предава по кръвен път, а пациентът не е източник на зараза. „Основна профилактична мярка е борбата с кръвосмучещите насекоми, затова са издадени предписания до общините за обработка на заселените зони, които представляват епидемиологична опасност”, посочи Войчева.

 

Тя посъветва да се избягват местата, където има много комари, и да се използват репеленти, когато сме на открито и край нас има от кръвосмучещите насекоми. „При съмнение за заболяването, особено след посещение в Пловдивско и Бургаско, веднага да се потърси лекарска помощ”, призова медикът.

 

 

Източник: www.big.bg
Източник снимка: www.pixabay.com