Новите етикети ще показват къде е отгледана храната ни

Европейската комисия въвежда нови правила за етикетите на стоките, които ще влязат в сила от 13 декември. Идеята е информацията в тях да 2014-09-05T22:09:34+00:00 Здравни Новини

Брюксел настоява клиентите да бъдат максимално информирани какво купуват.

 

Европейската комисия въвежда нови правила за етикетите на стоките, които ще влязат в сила от 13 декември. Идеята е информацията в тях да бъде по-разбираема за потребителите и по-подробна.

 

Новите етикети трябва да присъстват не само върху храните, които купуваме в магазините, но и при доставки и кетъринг от ресторантите, съобщи Нова тв. С подходящ шрифт ще бъдат изписани задължително всички съставки на продуктите, като всички алергени трябва да бъдат упоменати на етикета.

 

Задължително става да има подробно описание къде и как е отгледан продуктът, ако е растение или животно. По-големите фирми вече спазват това правило и слагат етикети с подробни данни. За по-малките обаче ще отнеме време, докато се сдобият с правилните означения за състав и произход.

 

На новите етикети всички добавки ще трябва да са изписани с пълните си наименования, а не с кратките и неразбираеми Е-та с цифри. „Важните неща са – изричното подчертаване на алергените, пълните компоненти на хранителните добавки, като размерът и шрифтът ще бъдат не по-малки от 1,2 милиметра“, обясниха от Агенция по безопасност на храните.

 

От декември 2016 г. ще се въведе правило за изписване и енергийната стойност на всички съставки в продукта.

 

 

 

Източник: www.vsekiden.com
Източник снимка: Karamo/pixabay.com